Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaivosyhtiö peruutti Itä-Uudellemaalle tekemänsä varauksen – valitukset eivät olleet ainoa syy

Itä-Uudellamaalla suuren alueen varausilmoituksen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille tehnyt kaivosyhtiö ElementX Finland Oy veti 22. marraskuuta varausilmoituksensa pois ja luopuu suunnitelmistaan (Yle 24.11.)).

Varauksesta tehtiin kaikkiaan viisi valitusta Helsingin hallinto-oikeuteen. Joukossa ovat myös Porvoon kaupunki ja Pukkilan ja Pornaisten kunnat.

Tukes ei ole vielä virallisesti ehtinyt vahvistaa varauksen peruuttamista, mutta Ylen haastattelema ylitarkastaja Ilkka Keskitalo kertoi, ettei peruutus yllättänyt.

– Kaivosyhtiö keskittyy enemmän litiumiin ja kobolttiin, ja Uudellemaalle sijoittuva varaus ei ole niin potentiaalinen siinä.

Tukes myönsi elokuussa yhtiölle etuoikeuden valmistella malminetsintää yli 1622 neliökilometrin suuruisella alueella (UM 24.8.) Porvoon lisäksi Askolaa, Myrskylää, Pukkilaa, Pornaisia, Loviisan Pernajaa, Sipoota, Mäntsälää ja Orimattilaa. Elementx on Ylen mukaan Gibraltarille rekisteröidyn Ropa Investments Oy:n tytäryhtiö.