Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

100 vuotta sitten | Jäätilanne, asutuslaki, huijareita ja kirjallisuushuolia – sekä tunteikas kirjoitus nuohoojamestarin kuolemasta

Lehtileikkeitä Lovarista, 28.11.1922.

Talvi vaikuttaa saapuneen aikaisin vuonna 1922.

"Huolimatta alkaneista pakkasista jatkuu laivaliike Valkomissa edelleen. Kaksi höyryä on puutavaraa lastaamassa ja yhtä odotetaan tänään saapuvaksi. Vielä odotetaan useita laivoja lastia ottamaan. Jää ei vielä pahemmin haittaa. Maanantaiaamusta alkaen on jääkerros peittänyt merenpinnan melko kauas ulapalla, mutta on se vielä varsin ohut.

Sääuutisia tuli myös kaukaa muualta.

"Alaskassa ei tahdo tulla talvea. Yukon-joki Alaskassa on vielä vapaana jäistä, joka on saavutus alallaan, sillä milloinkaan ennen ei tähän aikaan vuodesta ole veneillä voitu kulkea Yukon-jokea pitkin White Horse -nimiseen paikkaan saakka. Paikoittain on jonkun verran jäähilua ollut lahdelmissa, mutta yleensä uskotaan joen pysyvän avoimena vielä pitkät ajat, sillä niin lauhaa on ilma."

Maanlunastuslaki noteerattiin, kyseessä merkittävä uudistus, jolla 1918 maansa lunastaneet torpparit pystyivät hankkimaan itselleen lisämaita pientilojensa elinkelpoistamiseksi.

"Tasavallan presidentti on vahvistanut eduskunnan hyväksymän lain maan hankinnasta asutustarkoituksiin sekä valtuuttanut samalla valtioneuvoston ryhtymään lain edellyttämiin toimenpiteisiin."

Kaikki loviisalaiset tunsivat nuohoojamestari Jakob Holtin, kirjoitti Loviisan Sanomat, kun tämä kaatui kadulle sydänhalvauksen murtamana.

"Viime toukokuussa tuli hän olleeksi 31 v. kaupungin nuohoojamestarina. Toimessaan on hän aina osoittanut mallikelpoista kuntoa, omantunnontarkkuutta ja harvinaista huolellisuutta. Koulunkäymätön hän oli, mutta itseopiskelun avulla oli hän hankkinut itselleen melkoiset tietomäärät. Hartaana kristittynä oli hän varsinkin syventynyt uskonnollisten probleemien mietiskelyyn. Hän otti osaa uskonnollisiin rientoihin, hänellä oli oma kantansa, mutta suvaitsevainen hän silti oli toisiakin uskonsuuntia kohtaan. Suomalaisena miehenä otti hän jossain määrin Loviisan suomalaisten rientoihin osaa. Minkäänlaista kielikiihkoa ei hän milloinkaan osoittanut. Suurta harrastusta hän osoitti käsityö- ja tehtailijayhdistyksen toimintaan. Hän oli sen vanhimpia ja toimintaintoisimpia jäseniä. Me loviisalaiset tunsimme kaikki Holtin. Hän oli hyväsydäminen, aina ystävällinen ja hyvällä mielellä. Pidetty luonne!"

Kaikenlaisia lurjuksiakin oli liikkeellä.

"Parin savonlinnalaisen nuorukaisen onnistui eräältä henkilöltä keksimiään valeita ladellen saada sievoinen summa rahaa. Vähän myöhemmin pääsi mainittu henkilö selville, että pojat olivatkin valehdelleet, ja ilmoitti asiasta poliisille. Kun pojat huomasivat, että heitä ahdistetaan, menivät he Kuggomiin, sieltä yrittääkseen junaan, mutta tulivatkin pidätetyiksi."

Kirjallisuusviikkoa vietettiin, päämäärä oli selvä.

"Saada Suomen kansa kiinnittämään suurempaa huomiota ja harrastusta kirjallisuuteen! Siinä on kirjallisuusviikon päämäärä ja pyrkimys. Tietenkin hyvään kirjallisuuteen, todella sivistävään kirjallisuuteen. Mutta kuinka paljon kirjallisuusviikkona kirjallisuuden lipun suojassa työnnetäänkään Suomen kansan käsiin myöskin sellaista kirjallisuutta, jolla ei ole sivistystyön kanssa mitään tekemistä. Tämän vuoksi olisi mielestämme syytä kirjanjulkaisijain ruveta johtamaan kansaa, niin sanoaksemme, oikealle tielle. Päämääräksi tulisi asettaa kirjallisen sivistyksen kohottaminen kansassamme. Ei siinä merkityksessä, että opettaa kansaa lukemaan paljon, vaan tietämään, mitä lukea."

Perheuutisia noteerattiin satunnaisesti.

"Hopeahäitään vietti viime sunnuntaina Antinkylässä kirvesmies Otto Nyman ja puolisonsa Maria. Ystäviä oli lukuisasti saapunut hopeaparia juhlimaan. Lahjojakin ilmaantui, m. m. hopeinen kahvikalusto."

Kierrätys ei ole mikään uusi asia, tosin menetelmät olivat perin erilaiset.

"Kun metsät käyvät yhä harvemmiksi, kuten hiukset kaljulla päälaella, ja pienenevät puuvarastot uhkaavat niistä valmistetun painopaperin tulevaisuutta, ovat Yhdysvaltain maanviljelysdepartementin oppineet miehet ryhtyneet työhön sanomalehtien turvaamiseksi. On keksitty uusi menetelmä painomusteen poistamiseksi vanhoista sanomalehdistä, niin että niitä taas voi käyttää painatuksessa. Eräs Minnesotan lehti on kokeillut tällä menetelmällä. Muste poistettiin 1.500 tonnista vanhoja sanomalehtiä ja kun ne oli muokattu uudeksi, halutun vahvuiseksi ja väriseksi sanomalehtipaperiksi, ottivat kustantajat sen vastaan mallikelpoisena paperina."

Loppukevennykseksi oman aikansa tyypillinen palstantäyte.

"Muuan sievä englannitar oli tulkki- ja sanakirjat mukanaan Ranskassa. Hän tarvitsi autoa ja haki sanan »varattu». Sanakirjassa oli kaksi sanaa: engage, fiancé. Hän valitsi jälkimäisen, pysähdytti autonkuljettajan ja kysyi:

– Êtes-vous fiancé?

Autonkuljettaja vastasi hieman hämillään:

– No madame.

Ja englannittaremme jatkoi:

– Alors je vous prendre!

Autonkuljettaja tuli vielä enemmän hämilleen, eikä ollutkaan ihme, sillä ensimmäinen kysymys oli merkinnyt: "Oletteko kihloissa?" ja jälkimmäinen lause merkitsi "Siinä tapauksessa otan teidät."

Lue myös nämä:

Varoitus kommunisteista, maanjäristys Chilessä ja viulistitähden vierailu – sekä harvinaisen lakoninen onnettomuusuutinen

Museointendentin kuolema, viinan kiroja ja ihmeellisiä keksintöjä – naispuhujat saivat myös neuvoja hameen pituudesta

Veroja, konsertteja, huvituksia, kirjallisuutta, työpaikkoja – ja paljon hupiuutisia Amerikasta