Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulu | Taianomainen joulu hiipii Loviisaan – näin kaupungissa virittäydytään joulutunnelmaan

Joulukoteja, joulumaailmaa, konsertteja, markkinoita, langan kehruuta, 1700-luvun korttipeliä, hevoskarusellia, joulupukkia,.. Joulutunnelma hiipii Loviisaan monenlaisen ohjelman muodossa. Vilkkain tapahtumaviikonloppu on 3.–4.12.

– Sää on kauneimmillaan, kun on luntakin maassa, kulttuuri- ja matkailukoordinaattori Nina Wiklund riemuitsee.

Joulu avataan Loviisassa 26.11., kun Kauppakeskus Gallerian edustalla Loviisan keskustan yritykset järjestävät kaupungin kanssa joulunavauksen kello 10.

– Joulupukki tekee pienen kierroksen kaduilla ja on sen jälkeen kello 11 ilmaiseksi kuvattavissa Gallerian yläkerrassa. Odotamme paikalle paljon lapsiperheitä, yrittäjä Carolina Karvonen toivoo.

Loviisan Wanhojen Talojen Joulu avaa 11 joulukodin ovet 3.-4.12. kello 10-17. Suurin osa taloista on keskustassa, yksi kohde Skinnarbyssä ja yksi Strömforsin ruukissa. Joulukotien tunnelmaa pääsee aistimaan ilmaiseksi. Tänä vuonna paluun tekee rakastettu kohde Puutarhakatu 34:ssä eli Vackerbacka. Tapahtuman järjestäjänä on Loviisan Wanhat Talot ry.

Samana ajankohtana joulujulkkiksena tunnettu Kimmo esittelee hersyvän runsasta joulumaailmaansa Kuningattarenkatu 44:ssä. Torilla pääsee vanhanajan hevoskarusellin kyytiin kello 9-19. Karusellikyydin tarjoaa Loviisan kaupunki.

– Kimmo on hakenut uusia joulukoristeita Amsterdamista. Hänellä on aivan uskomaton jouluviritelmä, viestintä- ja markkinointiasiantuntija Jaana Laine kertoo.

Kaupungin museon joulunäyttelyssä tehdään aikamatka sadan vuoden takaiseen joulunviettoon. Komendatintalo on jouluasussa 1.12.2022-8.1.2023. Lauantaina 3.12. kello 10-15 museossa Anne ja Inga Wickholm näyttävät perinteistä pellava- ja villalangan valmistusta. Halukkaat pääsevät kokeilemaan kehräämistä ja karstaamista. Ennen vanhaan rukkia ei saanut pitää esillä joulunpyhien aikaan, muuten pellavasadosta tuli huono ja lampaat sairastuivat.

Myös korttia pääsee pelaamaan. Loviisan seurapiireissä huviteltiin ennen joulua pelaamalla uhkapelejä.

– Sunnuntaina 4.12. kello 14-15 Komendantintalon salissa 1700-luvun historian harrastajien yhdistys, Loviisan Kaupungin Hywät Asukkaat pelaa Kucku-korttipeliä ajanmukaisiin asuihin pukeutuneina. Peliin saa mielellään tulla muutkin mukaan, yhdistykseen kuuluva Laine sanoo.

Museo on 3.–4.12. avoinna kello 10–17, ja sinne on vapaa pääsy.

Joulukuun ensimmäisen viikonlopun ohjelmassa ovat myös muun muassa Laivasillan joulumarkkinat 3.12. kello 10–17 ja Pikkukaupungin Marttojen sOmaJoulu 3.12.–4.12. Forumin yläkerrassa.

Perinteiset joulumarkkinat Loviisan torilla ovat vuorossa torstaina 8.12.

– On todella hienoa, että kaupunki ja markkinakauppiaat tarjoavat ilmaisia linja-autokuljetuksia kyliltä keskustaan, Wiklund mainitsee.

Aikataulut voi katsoa nettiosoitteesta loviisa.fi/tori.

Strömforsin ruukin joulua vietetään 10.–11.12. kello 10–15. Luvassa on ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisille. Yläpajalla voi seurata kello 12–13 seppämestari Tiia-Riitta Lahden taontanäytöksiä. Alapajalla päivystää Joulupukki. Lapsille on tarjolla poniratsastusta molempina päivinä. Joulumarkkinoiden lisäksi ruukkialueen puodit ja ravintolat ovat avoinna. Tapahtuman järjestää Vireä Strömfors ry yhteistyössä Loviisan kaupungin kanssa.

– Toivotaan, että uusi ravintolakin olisi auki, Wiklund sanoo.

Joulun alla tunnelmoidaan myös konserteissa. Esimerkiksi 1.12. Pernajan kirkossa kuullaan tunnettujen suomenkielisten joululaulujen lisäksi vanhaa ja uutta joulunajan musiikkia muun muassa englanniksi, ruotsiksi ja ranskaksi. Kuoroa johtaa Christiaan Boele Hollannista. 3.12. Loviisan kirkossa esiintyy Amadeus Lundberg ja 18.12. Lapinjärven kirkossa kuullaan Cantores Minoresin Jouluoratorio.

– Toivoisin Jouluoratoriota Loviisaankin, Wiklund haaveilee.

Lisää joulunajan tapahtumia voi tutkia Loviisan kaupungin tapahtumakalenterista.