Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Moraalitonta" – Ministeri Lintilä suomii sähköyhtiöitä sodalla rahastamisesta

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kritisoi voimakkaasti sitä tapaa, jolla etenkin suuret sähköyhtiöt tekevät suurta voittoa korkeilla sähkön hinnoilla.

– Kyllä sähköyhtiöiden pitää tässä suhteessa tuntea oma vastuunsa. Mielestäni on moraalitonta, jos sähköyhtiöt tekevät kovaa tulosta ongelmalla, joka johtuu Ukrainan sodasta. Näin on etenkin seuraavana talvena, josta on tulossa erittäin kova, Lintilä muistuttaa.

Sähkön hinnan kohoaminen korkeuksiin on luonut tilanteen, jossa useiden sähköyhtiöiden uusille asiakkaille ei ole tarjolla kuin kalliimpaa pörssisähköä. Sähkösopimusten valikoima on siis kaventunut.

Hallitus päätti viime budjettiriihessä aloittaa myös niin kutsutun windfall-veron eli tuottokattoleikkurin valmistelun. Se estäisi sähköyhtiöitä keräämästä energiakriisin vallitessa jättisuuria voittoja. Siitä valmistelu on käynnissä valtiovarainministeriön vero-osastolla ja sen olisi tarkoitus valmistua alkuvuoteen mennessä.

EU-neuvostossa on päätetty väliaikaisesta tuottokatosta eli väliaikaisesta solidaarisuusmaksusta, jota tullaan soveltamaan Suomessa niin kutsuttuna windfall-verona sähköyhtiöiden ylisuurille voitoille. Maksun tuotot on tarkoitettu korkean energianhintojen kompensointiin esimerkiksi kotitalouksille.

Viime syyskuussa Lintilä oli EU:n energiaministereiden kanssa koolla Brysselissä, jossa pohdittiin keinoja hillitä energian korkeita hintoja.

EU-paketissa suunniteltiin tuottokaton leikkuria energiayhtiöille sekä solidaarisuusmaksua polttoaineen jalostamoille.

Solidaarisuusmaksusta aiotaan saada 140 miljardia euroa kotitalouksien ja yritysten tukemiseen. Lintilän mukaan arvio on ylisuuri – eikä maksu koskisi Suomessa edes Nestettä, koska yhtiön tuotannosta alle 75 prosenttia on fossiilista.

Toinen keino on pienituloisille kotitalouksille tarkoitettu sähkötuki. Se on tarkoitettu niille perheille, jotka eivät voi hyödyntää kotitalousvähennystä.

Tukea on mahdollista saada, jos kotitalouden sähkölasku ylittää 400 euron omavastuuosuuden. Tuen hakija saa 400 euroa ylittävästä sähkölaskusta 60 prosenttia. Tukea maksetaan ensi vuoden tammi-huhtikuulta.

Miksi juuri 400 euroa? Eikö noin korkea omavastuuosuus ole kohtuuttoman suuri etenkin juuri niukasti asuville perheille?

– Hallitusryhmät neuvottelivat tämän summan monien eri laskelmien jälkeen. Mietimme kyllä muitakin summia, mutta tämä osoittautui kaikkein sopivimmaksi. Jos omavastuusumma olisi ollut pienempi, siitä olisi kertynyt valtiontaloudelle aivan liian kallis, Lintilä arvioi.

Muokattu 21.11.2022 kello 15.59: Tarkennettu, mistä EU-paketissa puhuttiin ja mitä windfall-vero tarkoittaa. Tarkennettu myös, mitä EU-neuvostossa päätettiin väliaikaisesta tuottokatosta.