Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusiin ulottuvuuksiin: | "Still-kuva on vaikeampi saada elämään" – loviisalaiselle Harri Hellstrandille drone ikuistaa palan tätä aikaa lintuperspektiivistä

Drone on paljon muuta kuin epäilyttävä havainto lentokieltoalueella. Monelle se on ammatti, huvi tai harrastus, joka tuottaa silmiä hivelevää jälkeä. Harri Hellstrand on ikuistanut Loviisaa maasta ja ilmasta.

Kuulaan aurinkoinen marraskuun ensimmäinen päivä. Clayhillspuiston lähteen reunalla lepää pieni valkoinen etäisesti sammakkoa muistuttava laite. Hetken päästä loviisalainen harrastekuvaaja Harri Hellstrand nostaa 249-grammaisen DJI Mavic Mini 3 Pro -dronen ilmaan kauko-ohjaimen avulla.

Penkillä on minidronen ”isoveli”, noin 1 400 -grammainen DJI Phantom 4 Pro. Sen lennättämisessä taajama-alueella on oltava erittäin tarkka. Tänään yläilmoihin nousee minidrone.

Hellstrandilla on jatkuva näköyhteys droneen. Hän säätää laitteen korkeutta nappulaa painamalla. Dronen liikuttaminen, pysäyttäminen ja vauhti hoituvat parilla vivulla. Ohjaimen ruudulla lukee ”in flight” (lennossa). Katselemme näkymää. Hellstrand pystyy ottamaan kääntyvän kameran ansiosta niin vaaka- kuin pystykuvia.

– Tältä Loviisa näyttää tänään.

Mies pysäyttää dronen kirkon ylle, painaa valkoista painiketta ruudulla, ottaa kuvan. Loviisan kirkko on lintuperspektiivistä kuin risti.

Hellstrand hankki ensimmäisen dronensa 2014.

– Drone-kuvauksessa kiinnostaa uusi kuvakulma. Still-kuva on vaikeampi saada elämään.

Mies jatkaa lennättämistä, haarukoi välillä valotusta.

– Tässä on erittäin hyvä automatiikka, mutta tykkään myös säätää.

Kun loviisalainen valitsee näytöltä ”return home” (palaa kotiin), drone palaa lennättäjänsä luokse ja Hellstrand ohjaa sen tyylikkäin ottein takaisin puiston hiekkatasanteelle. Väistämme hieman, jotta sensorit eivät luule meitä väistettäviksi elementeiksi. Mies on asentanut dronensa niin, että se palaa myös aina, jos akkuvirta on 18 prosentissa.

– Lentoaika on yleensä 20-30 minuuttia. Kuvakapasiteetti riippuu muistikortista. Otan jpg- ja raw-kuvia 64 gigan kortille, johon mahtuu 1 500 kuvaa niiden koosta riippuen.

Dronejen hintahaarukka on laaja. Isoihin saa uppoamaan useita tonneja. Hellstrandin 249 gramman drone maksaa halvimmillaan noin 850 euroa.

Ammatikseen kuvatessa on oltava vastuuvakuutus. Loviisalainen on kuvannut niin yrityksille kuin yksityisille. Hän on myös kuvannut Jarkko Jyrkkämäen kanssa messualuetta sen suunnitteluvaiheesta lähtien vähintään viikoittain.

– Droneilu on harrastus. Katsotaan, mihin se johtaa, mies hymyilee.

Ihmismassan yllä droneja ei saa lennättää.

– On oltava yleisömassan laitamilla ja kuvattava 45 asteen kulmassa.

Drone on väistämisvelvollinen kaikkeen muuhun ilmassa liikkuvaan, se pitää säilyttää näköyhteyden päässä, yksityisyyttä on kunnioitettava ja pidetettävä turvallinen etäisyys ihmisiin.

– Kukaan ei omista ilmatilaa.

Lentokieltoalueita Loviisassa ja sen lähellä ovat esimerkiksi ydinvoimala ja Kilpilahden öljynjalostamo Porvoossa. Ydinvoimalan lentokieltoalue levittäytyy viiden kilometrin säteelle. Näin ollen esimerkiksi Svartholmassa drone-kuvaus on kielletty.

– Moni ei ymmärrä, miten laajalle ydinvoimalan kieltoalue ulottuu; Vårdöstä Yttre Täcktarniin ja Björnvikeniin.

Yllättäviä tilanteita Hellstrandille on kohdalle osunut vain yksi.

– Kerran jouduin poimimaan dronea puusta onkivavan ja haavin avulla. Mitään ei käynyt onneksi, olin vain peruuttaessani metrin liian alhaalla.

Hellstrandilla on DJI Phantom 4 Prolle iso kantoreppu, johon mahtuu vielä radiolähetin. DJI Mavic Mini 3 Pro kulkee pienessä käsilaukussa, mutta alati hän ei dronea mukanaan kanna.

– Hienon aamun koittaessa saatan pakata sen mukaan. Loviisan kirkkoa ja luontoa kuvaan paljon. Joskus pyydetään kuvaamaan myös metsäpalstoja, omakotitaloja ja ulkoilureittejä.

Kuvausharrastus alkoi aikoinaan oman videovuokraamon kautta.

– Videokuvaamisesta tuli luontaisesti kiinnostuttua 1982.

Still-kuvaus on tuttua 10 vuoden ajalta. Hellstrand on seikkaillut kameroineen maalla ja ilmassa. Myös vedenalaiseen maailmaan houkuttaisi kurkistaa.

– Jos osaisin sukeltaa, kiinnostaisi laajentaa perspektiiviä myös veden alle.

Parhaat otokset syntyvät loviisalaisen mukaan sattumalta. Ohi ajaessaan tai kulkiessaan hän huomaa jotakin, tuumailee hetken, palaa, mallailee kuvauskulmaa ja tarttuu hetkeen kameran tai dronen kanssa.

– Ne kuvat, jotka somessa aiheuttavat eniten pöhinää, ovat sattumalta bongattuja ja siten ikuistetuksi tulleita.

Still-kuvissa pätee aina perussääntö.

– Aina samalle tasolle kuvattavan kanssa.

Ei siis liene yllättävää, että mies haaveilee vielä kunnon Lapin revontulien ikuistamisesta – taivaalta käsin.