Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Tavallinen kansalainen ei juuri huomaa" – Loviisassa harjoitellaan joulukuun alussa toimintaa reaktorionnettomuustilanteessa

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitokseen liittyvä pelastustoimintaharjoitus Loviisa22 järjestetään torstaina 1. joulukuuta. Harjoitus on osa normaalia varautumistyötä säteilyvaaratilanteisiin.

Tiedotteen mukaan harjoitukseen osallistuvat voimalaitoksen henkilökunnan lisäksi muun muassa Säteilyturvakeskus (STUK) ja Loviisan kaupunki.

Päävastuu ulkoisesta pelastussuunnitelmasta ja harjoituksen järjestämisestä on Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksella. Viestinnässä käytetään virtuaalista harjoitusympäristöä, jonka toteuttaa Helsingin yliopiston viestinnän laitos.

Harjoituksen johtaja Santeri Pohjolainen Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta arvioi, että tavallinen loviisalainen ei tule huomaamaan käynnissä olevaa harjoitusta juuri lainkaan.

– Loviisa22 on pääasiassa johtamis-, kartta- ja viestintäharjoitus. Harjoituksen tarkoituksena on testata esimerkiksi yhteistoimintaa eri osallistujatahojen välillä, tilannekuvan ylläpitoa sekä tiedon välittämistä.

Sisäministeriön asetuksen mukaan ydinvoimalaitoksen ulkoisen pelastussuunnitelman toimivuutta tulee testata vähintään kerran kolmessa vuodessa. Itäisellä Uudellamaalla valmiusharjoituksia järjestetään Loviisan ydinvoimalaitoksen lisäksi esimerkiksi Kilpilahden teollisuusalueella.

Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blomin mukaan kaupungin johtamiseen kuuluu jatkuva harjoitteleminen ja valmiuden ylläpito.

– On erittäin tärkeää varautua mitä erilaisimpiin uhkiin. Suomen ja Loviisan tilanne on hyvä juuri siksi, että panostamme turvallisuuteen, ennakointiin ja ennalta ehkäisemiseen hyvässä yhteistyössä eri viranomaisten kesken, Oker-Blom sanoo tiedotteessa.

Loviisa22-harjoituksessa simuloidaan vakava reaktorionnettomuus ja siitä aiheutuva päästö ympäristöön.

– Voimalaitoksen valmiusorganisaation jäsenet pääsevät käytännössä harjoittelemaan muun muassa tulo- ja lähtörutiineja säteilyonnettomuustilanteessa, yritysturvallisuusjohtaja Juho Vanhanen Fortumista sanoo.

– Odotamme mielenkiinnolla harjoitusta, missä suunnitelmien toimivuutta testataan käytännössä, hän jatkaa.

Säteilyturvakeskus varautuu kaikentyyppisiin säteilyvaaratilanteisiin, joista laajamittainen ydinvoimalaitosonnettomuus kuormittaisi koko yhteiskuntaa merkittävällä tavalla.

– Sota Ukrainassa osoittaa, miten tärkeää on varautua epätodennäköisiinkin kehityskulkuihin, johtava asiantuntija Jukka Kupila Säteilyturvakeskuksesta sanoo tiedotteessa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestää samaan aikaan Loviisa22:n kanssa Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan kunnille ja turvallisuusviranomaisille Kaakko22-valmiusharjoituksen. Loviisa22-harjoituksen skenaario on osa Kaakko22-harjoituksen kulkua.