Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Tjusterbyn kartanon 500 vuotta vanha arkisto SLS:lle – sisältää karttoja Pernajasta, testamentteja, perhekirjeitä ja maatilan asiakirjoja

Tjusterbyn keskiaikaisen kartanon arkisto Pernajanlahden länsirannalla Loviisassa on siirtynyt Ruotsinkielisen kirjallisuuden seuran, Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS), haltuun.

Tjusterby Godsaktiebolagin SLS:lle siirtämässä arkistossa on asiakirjoja 1500-luvulta 1900-luvulle. Kaikkiaan materiaali käsittää 19 hyllymetriä, kertoo SLS tiedotteessaan.

Arkistoaineisto kuvastaa kartanon elämää ja toimintaa. Se koostuu muun muassa maatilan maa- ja metsätaloutta koskevista asiakirjoista, rakennuspiirustuksista, kartoista, testamenttivälineistä, mutta myös yksityisistä asiakirjoista, kuten perhekirjeistä ja merkintäalmanakoista.

Aineiston joukossa on myös asiakirjoja kartanonomistaja Kasten Antellin ajalta senaatin valtiovaraintoimituskunnan puheenjohtajana 1905–1906.

Vanhimmat maatiladokumentit 1500- ja 1600-luvuilta ovat digitaalisesti saatavilla SLS:n arkistossa. Uudempi materiaali on saatavilla fyysisessä muodossa.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että Tjusterby Godsaktiebolag on päättänyt lahjoittaa SLS:lle tämän suuren maatila-arkiston 1500-luvun dokumentteineen, kertoo arkistopäällikkö Kristina Linnovaara.

Linnovaara luonnehtii maatila-arkistoa erittäin mukavaksi ja arvokkaaksi lisäksi muihin kartanoarkistoihin.

– Odotamme innolla, että hieno arkistomateriaalimme tulee julkiseen arkistoon, jossa sitä voidaan säilyttää turvallisesti ja samalla tulla sekä tutkijoiden että suuren yleisön saataville, sanoo Tjusterby Godsaktiebolagin varapuheenjohtaja Otto Lindberg.

Arkisto tulee SLS:n arkistoon listaamisen jälkeen vapaasti saataville.