Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jos lykkäät kesämökin ostamista, nyt et ole yksin – Näin karusti mökkikauppojen määrä romahti Suomessa

Vapaa-ajan asuntojen kauppamäärät ovat laskeneet Suomessa tämän vuoden tammi-syyskuun aikana viime vuoden vastaavasta ajankohdasta peräti 26,5 prosenttia.

Ilmiö käy selville Säästöpankin Säästämisbarometri 2022 -tutkimuksesta, josta SP-Koti kertoo tiedotteessaan.

– Se on enemmän kuin olisin uskonut, mutta kannattaa muistaa, että viime vuosi oli loma-asuntokaupassakin poikkeuksellinen huippuvuosi, korostaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen tiedotteessa.

Ukrainan sodan seurauksena rajusti noussut inflaatio, korkea energian ja sähkön hinta, nousevat korot ja muut arjen kustannukset ovat lisänneet ihmisten varovaisuutta isojen hankintojen suhteen.

Mökkeily kuitenkin kiinnostaa edelleen suomalaisia. Niistä tutkimukseen vastanneista, jotka eivät omista vapaa-ajan asuntoa, 22 prosenttia ilmoitti aikovansa hankkia sellaisen tulevaisuudessa.

Viime vuodesta pudotusta on tullut vain kolme prosenttia.

Sen sijaan, että vapaa-ajan asuntoja laitettaisiin myyntiin, iso joukko suomalaisia haluaa yhä ostaa itselleen sellaisen, sanoo Rantanen.