Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin pitkään kännykkäverkko toimii, jos sähkö katkeaa – Ensimmäisenä simahtaa netti, jos puhelimessa ei ole tätä ominaisuutta

Kännykät voivat hiljentyä ympäri Eurooppaa tulevana talvena, jos energiaa säästetään sähkökatkoilla, uutisoi uutistoimisto Reuters syyskuun lopussa.

Suomessakin sähkökatkot alkavat vaikuttaa langattomaan verkkoon varsin nopeasti. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin määräys edellyttää, että matkapuhelinverkon tukiaseman varavoima riittää aseman ominaisuuksista riippuen 2–6 tunniksi – mutta 4G- ja 5G-verkon tukiasema saa simahtaa jo vartissa.

Operaattorit saavat varustaa tukiasemat minimiä tehokkaammallakin varavoimalla. Elisa, Telia ja DNA kertovat kuitenkin seuraavansa Traficomin määräystä.

– Täysin ominaisuuksin tukiasema palvelee 15 minuuttia, tämän jälkeen 3 tuntia rajoitetuin ominaisuuksin niin, että puhepalvelut toimivat ja dataliikenne normaalia hitaampana, tiivistää DNA:n liityntäverkkojen ja laitetilojen johtaja Mikko Kannisto.

Pisimpään sähkökatkon aikana toimivat puhelut ja tekstiviestit, mutta netti tökkii.

– Akkuvarmennuksilla pyritään varmistamaan puhe- ja tekstiviestiliikenteen ja varsinkin hätäpuheluiden toimivuus sähkökatkon aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että varavoimaa käytettäessä mobiilidatapalveluissa voi esiintyä merkittävää kapasiteetin pudotusta sähkökatkon aikana, kertoo Elisan kehitysjohtaja Mikko Pomell.

Erityisasiantuntija Marko Kotilainen Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta huomauttaa, että tukiasemien 2G- ja 3G-yhteyksien pitää toimia vähintään kahden tunnin ajan sähkökatkon alkamisesta.

Matkapuhelinverkon peruspeitto sietää nämä katkot varsin hyvin.

Petri Rannikko, Telia

– Näin ollen laitteet, joista löytyy 2G- tai 3G-kyvykkyys, toimivat pisimpään.

Operaattorit ovat luopumassa 3G-verkosta ensi vuoden aikana. Vuoden 2024 alusta lähtien 4G-verkko pitää kuitenkin varmentaa vastaavalla varavoimalla kuin 2G ja 3G nyt.

Yhden tukiaseman sammuminen ei vielä kaada koko verkkoa.

– Mobiiliverkko on rakennettu niin, että monesti alueen muut tukiasemat pystyvät palvelemaan myös yksittäisen, alhaalla olevan tukiaseman toiminta-alueella, Mikko Pomell valottaa.

Vaikutus riippuu kuitenkin sijainnista.

– Kaupunkikeskustassa ja taajamissa sijaitsevan tukiaseman sammumista ei välttämättä huomaa, sillä viereisten tukiasemien solut korvaavat kadonnutta peittoa. Muualla kuuluvuudessa voi olla häiriöitä, ja haja-asutusalueilla yksittäisen tukiaseman sammuminen voi synnyttää paikallisen katvealueen, sanoo Telian osastopäällikkö Petri Rannikko.

Moni suomalainen on jo kokenut verkko-ongelmia tukiasemien sammumisen vuoksi. Näin on käynyt esimerkiksi myrskyjen aiheuttamien pitkien sähkökatkojen aikana. Nämä katkot ovat yleensä olleet haja-asutusalueella.

Rannikko kehottaa käyttämään verkkolaitteita pitemmän sähkökatkon aikana vain harkitusti ja tarpeeseen.

– On hyvä muistaa, että alueellisen sähkökatkon aikana verkkovirtaa tarvitsevat päätelaitteet, esimerkiksi mobiililaajakaistaliittymissä käytettävät reitittimet, eivät toimi.

Sillä, miten suomalaiset kännyköitään käyttävät, ei kuitenkaan juuri ole vaikutusta tukiasemien virran riittävyyteen, vaan verkkolaitteen käyttö kuluttaa eniten sen omaa akkua.

Tulevan talven sähkökatkoista operaattorit eivät ole erityisen huolissaan, sillä Suomessa on puhuttu korkeintaan kahden tunnin sähkökatkoista.

– Suomessa sääntelyn ja lainsäädännön kautta tulevat vaatimukset teleoperaattoreille ovat kansainvälisestikin katsottuna erittäin kattavia, ja Elisalla on hyvä valmius vastata sähkönjakelun hetkellisiin häiriöihin. Seuraamme jatkuvasti tilanteen kehittymistä ja päivitämme varautumistamme sen mukaisesti, Elisan Mikko Pomell kertoo.

– Kahden tunnin katkoja silmällä pitäen meillä on varsin hyvä akku- ja varavoimavarmistus kohteissa ja matkapuhelinverkon peruspeitto sietää nämä katkot varsin hyvin, Telian Petri Rannikko sanoo.

Mikko Kannisto puolestaan toteaa, että DNA tekee asian tiimoilta paljon yhteistyötä.

– On mahdotonta arvioida vaikutusta vielä. kun monta asiaa on avoinna.