Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähes 30 suomalaista pelastui vammoilta tai jopa kuolemalta – Näin sankarit aiotaan pian palkita

Aivan tavallinen lemmikkikoirakin saattaa yllättäen tehdä sananmukaisesti sankarillisen teon.

Kennelliitto myöntää tänä vuonna Sankarikoiran arvon 28 koiralle. Lisäksi kolmetoista koiraa saa kunniamaininnan tekemästään urotyöstä. Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.

Sankarikoirat palkitaan joulukuun alussa Koiramessuilla Helsingissä. Kennelliitto on palkinnut koiria sankariteoista jo 1970-luvulta lähtien.

Hyvä esimerkki sankarikoirasta on helsinkiläinen berninpaimenkoira Minttu, joka alkoi haukkua alkuillasta levottomasti rakennuksen sisäpihan suuntaan. Koiran omistajat koittivat kieltää Minttua, mutta koira jatkoi haukkumista.

Toinen omistajista meni katsomaan ikkunasta, että mille Minttu haukkuu, muttei nähnyt mitään erikoista. Ajatellen, että Minttu haluaa vain ulos, alkoivat he valmistautua uloslähtöön.

Omistaja kävi kuitenkin ennen lähtöä asunnon käyttöullakolla ja kuuli sinne ääniä, joihin Minttu oli reagoinut.

Pihalta löytyi iäkäs naapuri loukkaantuneena eikä hän päässyt omin voimin ylös. Paikalle hälytettiin ambulanssi ja loukkaantunut naapuri saatiin hoitoon. Mintun ansiosta tilanteessa ei käynyt pahemmin.

Toisessa tapauksessa australiankarjakoira Konstan ja monirotuisen Kaapon omistaja oli nähnyt netissä, että dementoitunut mies oli ollut yön yli kadoksissa.

Omistaja lähti koirien kanssa katsomaan olisiko heidän edellisenä päivänä näkemänsä mies ollut kyseinen henkilö – ja löytyisikö hän näköpaikan lähistöltä.

Koirat alkoivat haukkua näköpaikan lähellä olleiden siirtomaalohkareiden suuntaan, josta kadonnut mies löytyikin. Mies oli ehtinyt olla kyseisessä paikassa jo 18 tuntia. Konstan ja Kaapon ansiosta mies löydettiin ajoissa.

Novascotiannoutajat Nappi ja Namu puolestaan lähtivät omistajansa kanssa iltalenkille. Lenkillä espoolaiskoirat alkoivat haistella voimakkaasti eivätkä suostuneet liikkua eteenpäin.

Omistaja päästi koirat haistelemaan lisää ja koirat ohjasivatkin hänet kadonneen ihmisen luokse kuusen juurelle. Henkilö ei pystynyt kommunikoimaan ja paikalle soitettiin ambulanssi, joka vei henkilön hoitoon.

Koirat osasivat ilmoittaa selkeästi havainnostaan, kiitos niiden pelastuskoiraharrastuksen, ja omistaja osasi lukea koirien eleitä ja antaa niiden johdattaa.