Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Jotenkin tuntui siltä, että tänne voisi asettua taloksi" – musiikkiin kasvanut Tomas Takolander vaihtoi Itä-Helsingin viisi vuotta sitten puutaloon Rauhalassa

Tomas Takolander on musiikin moniottelija.

– Kaksinkertainen musiikin maisteri, muusikko, kuoronjohtaja, orkesterinjohtaja, säveltäjä, sovittaja ja pedagogi. Ensimmäinen maisterin tutkintoni oli musiikin aineenopettajan tutkinto, mies kuvailee.

Takolander on kasvanut musiikkiin. Hänen isänsä on muusikko, äiti kuvataiteilija, keraamikko ja intohimoinen kuorolaulaja.

– Musiikki on aina ollut läsnä. Nuorena jo tiesin, että musiikki on se, mitä haluan tehdä. Tykkään esiintyä ja harjoitella. Pidän sovittamisesta ja säveltämisestä – ne ruokkivat toisiaan. Se, millaisessa balanssissa ne elämässä ovat, riippuu kulloisistakin projekteista.

Sydäntä lähellä ovat myös sirkus ja tanssi.

– Rakastan elokuvia ja tv-sarjoja, mutta ne ovat ihan eri taidemuotoja, staattisia, tietyllä tavalla fiksattuja. Kun elävät ihmiset esiintyvät elävän yleisön edessä, läsnä on aina pieni arvaamattomuus ja jännitys. Se on elävää ja se sytyttää.

Eihän se ole oikein kohdistettua ajan ja energian käyttöä, että Oopperayhdistyksen taiteellinen johtaja lakaisee lattioita ja kapellimestari roikkuu kiinnittämässä kattoon ripustuspisteitä.

Ihmisistä, yhteyksistä ja yhteistyöstä inspiroituva kulttuurin tekijä on Loviisassa tuttu Sibeliuspäivien taiteellisena johtajana ja Valkossa nähdyn Cosí fan tutte -oopperan kapellimestarina. Projekteja on myös tällä hetkellä meneillään, mutta niitä mies ei vielä avaa uudenvuoden kabareeta lukuun ottamatta.

Taiteen tekemiselle mies kaipaisi enemmän mahdollisuuksia.

– Kun katsoo loviisalaisia kulttuurialan ihmisiä, huomaa, että on vähän väsymystä ilmassa, mutta verkkoja on vesillä ja suunnitelmia on. Sibeliuspäivät ja ooppera vaativat paljon talkootyötä ja vaivannäköä asioiden eteen, jotka ovat pois taiteen tekemisestä.

Oopperan toteuttaminen kertoo Takolanderin mielestä energiasta ja yhteen hiileen puhaltamisesta.

– Mutta eihän se ole oikein kohdistettua ajan ja energian käyttöä, että Oopperayhdistyksen taiteellinen johtaja lakaisee lattioita ja kapellimestari roikkuu kiinnittämässä kattoon ripustuspisteitä. Se, että ei ole sellaista tilaa, jossa voisimme toimia, niin että voisimme keskittyä taiteen tekemiseen, syö resursseja. Myös festivaalin näkökulmasta talkootyön määrä on kestämätön.

Takolander päätyi puolisoineen muuttamaan Rauhalaan viisi vuotta sitten, kun esikoinen ilmoitti tulostaan. Uutta kotia etsittiin 100 kilometrin säteellä Helsingistä.

– Kävimme muun muassa Raaseporissa ja Hyvinkäällä. Loviisassa oli aina hyvä meininki. Jotenkin tuntui siltä, että tänne voisi asettua taloksi. Loviisassa saivat viihtymään ennen kaikkea ihmiset. Onhan täällä myös nättiä.

Muuttamiseen liittyy hauska anekdootti.

– Kun katsoimme taloamme, silloin 91-vuotias famuni käski minua kysymään talosta entiseltä pomoltaan, eläköityneeltä, nyt jo edesmenneeltä loviisalaiselta metsätalousinsinööriltä. Ruotsinkielinen herrasmies kysyi minulta, "var finns det där huset du tittar på då" (suom. Missä se katsomasi talo sitten sijaitsee?). Kun vastasin, hän totesi "Fredsby, det är ju en slum" (Rauhala, sehän on slummi). Muutto Itä-Helsingistä pienelle puutarhatontille puutaloon ei kauheasti slummilta tunnu, Takolander naurahtaa.

Vuodenvaihteessa mies aloitti Hyvinkään Oratoriokuoron taiteellisena johtajana. Hänen kuusivuotinen matkansa Koiton Laulu -kuoron taiteellisena johtajana huipentui ja päättyi 7.9. ilmestyneen Hyvä päivä elää -levyn myötä.

– Levy on synteesi noista vuosista. Koen oppineeni työstä, yhteisöistä ja ihmisistä. Kuoron taiteelliset valinnat perustuvat arvoihin ja omaksuin myös tuon arvokeskeisyyden. Mielestäni taiteilijoina tehtävänämme on edistää arvoja, joihin uskomme.

Oratoriokuorossa tehdään suurimuotoista kirkkomusiikkia; keväällä oli Schubertin B-duurin messu, nyt Faurén Requiem ja 2023 Johannes-passio (Bach). Kuoro esiintyy Porvoon Tuomiokirkossa 6.11. johtajanaan Eric-Olof Söderström. Hyvinkään kirkossa vastaavan konsertin 30.10. johtaa Takolander.