Hus-yhtymän hallitus päätti maanantaiaamun kokouksessaan yksimielisesti luopua palveluverkoston ja tutkimusrahoituksen leikkauksista 2023. Virkamiesjohdon esittämällä säästölistalla oli mukana päivystyksellisen ortopedian sulkeminen Porvoon sairaalassa, mutta kaikki nykyiset palvelut saavat nyt siis jatkua ainakin ensi vuoden.
Husin hallituksen itäuusmaalaisedustaja Elin Blomqvist-Valtonen (r.) on helpottunut.
– Hallitus päätti lähettää valmisteluun vahvan signaalin siitä, että taloutta on tasapainotettava, mutta ei palveluverkkoa leikkaamalla, hän toteaa tiedotteessa.
Porvoon ja Lohjan ortopedisten päivystysten sulkemisella olisi Blomqvist-Valtosen ja hänen länsiuusmaalaisen puoluetoverinsa Karin Cederlöfin mukaan ollut laajat seuraukset. Ortopediset päivystykset ovat tärkeitä, sillä ne tarjoavat leikkaushoitoa auto-onnettomuuksien ja muiden vakavien vammojen jälkeen ja niillä on valmius leikkauksiin ympäri vuorokauden.
– Porvoon tai Lohjan sairaaloiden päivystysten osittainenkin leikkaaminen merkitsisi aluesairaaloidemme lopun alkua. Meidän on kehitettävä, ei purettava. Nyt on aika antaa turvaa ja mielenrauhaa henkilökunnallemme, joka tekee upeaa työtä potilasturvallisuuden takaamiseksi, Blomqvist-Valtonen sanoo tiedotteessa.
Raaseporin sairaalan uudelleenjärjestelyt ja Helsingin nuorisopsykiatrian osasto otettiin myös pois leikkauslistalta.
Husin on laadittava nollatulokseen tähtäävä talousarvio vuodelle 2023. Säästöjä tai lisätuloja on tämänpäiväisen päätöksen jälkeen löydyttävä hieman yli 13 miljoonan euron edestä. Blomqvist-Valtonen ei usko, että aluesairaalojen palvelut ovat enää uhattuna tänä syksynä.
– Jos tämä vaihtoehto olisi haluttu pitää pöydällä, ei hallitus olisi tällaista yksimielistä päätöstä tehnyt, Blomqvist-Valtonen arvioi.
Mistä sitten puuttuvat rahat? Blomqvist-Valtonen toivoo, että Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin neuvotteluissa pystyttäisiin lisäämään Husin rahoitusta muutamilla miljoonilla euroilla. Muita mahdollisia ratkaisuja olisivat muun muassa tuottavuustavoitteista tinkiminen, valtion tutkimusrahoituksen lisäys ja omaisuuden myynnit.
Husin hallitus hyväksyi muut säästötoimenpiteet, kuten säästöt ICT-kuluissa ja henkilöstön palkitsemisjärjestelmässä. Hallitus päätti, että Husin koko palveluverkoston kokonaisarviointi ja siihen liittyvät vaikutusarvioinnit esitetään vuonna 2023.
– Haluamme ensi vuodeksi päätöksenteon tueksi tarkan selvityksen siitä mitä tehdään ja missä. Itse en halua tulkita tätä niin, että aluesairaaloiden palvelut olisivat heti uudelleen uhattuina, Blomqvist-Valtonen sanoo.
Lopullinen päätös Husin talousarviosta tehdään 14. joulukuuta Hus-yhtymän yhtymäkokouksessa.