Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Harjoitus | Reserviläisillä, palomiehillä ja poliiseilla iso operaatio bastioni Ungernilla – kohteena mahdollinen "vaarallinen aine"

Bastioni Ungernin ympäristössä Lovisassa oli lauantaina melkoinen vilske. Käynnissä oli operaatio, jossa selvitettiin outoa löytöä bastionin sisäpihalla.

Paikalla oli reserviläisiä, palomiehiä ja poliiseja – ja ilmassa pörräsi drooni, jolla tarkkailtiin aluetta.

Reservin yliluutnantti Antti Rytivaara seurasi tarkalla silmällä, kun reserviläiset suojasivat kohteen jotta palomiehet voisivat edetä bastionin sisäpihalle tarkistamaan tilanteen.

– Minä olen tämän harjoituksen "pelinrakentaja", Maakuntakomppanian päällikkö, porvoolainen Rytivaara toteaa.

Kyseessä oli Kaartin jääkärirykmentin järjestämä vapaaehtoinen harjoitus maakuntajoukoille. Viikonlopun aikana on toimintaa myös torilla ja raviradan alueella.

Harjoitukseen osallistuvat Keski- ja Itä-Uudenmaan maakuntakomppaniat sekä Itä-Uudenmaan poliisilaitos. Kyseessä on vuosisuunnitelman mukainen harjoitus.

Toimintaa tarkkaili hieman etäämpänä myös harjoituksen johtaja, everstiluutnantti Riku Hartikainen.

– Me annamme tehtäväkuvan pelastuslaitokselle ja he sitten päättävät millä kalustolla osallistuvat. Nyt he ovat tuoneet tänne neljä yksikköä, Hartikainen kertoo.

Paikalla oli muun muassa niin sanottu vahingontorjunta-auto, jota käytetään muun muassa juuri vaarallisten aineiden torjuntaan.

Reserviläisillä on viikonlopun aikana taisteluvarustus, mukaan lukien rynnäkkökiväärit. Harjoittelussa ei kuitenkaan käytetä harjoitusampumatarvikkeita.

Harjoituksen eri alueilla liikkuu mahdollisesti myös maaliosastoon kuuluvia henkilöitä, siviilivaatteissa. Heidän kiinniotto kuuluu taasen poliiseille.

Harjoitus tulee viikonlopun aikana näkymään eri paikoissa Loviisassa. Toimintaa varten käytetään myös raviradan aluetta ja toria.

Harjoituksen tavoitteena on maakuntakomppaniaan sijoitettujen reserviläisten harjoituttaminen. Tehtäviin kuuluu muun muassa aluevalvontaa, kohteensuojausta ja viranomaisyhteistoimintaa.

Lauantai oli lämmin ja tyyni, joten bastioni Ungernin alueella liikkui myös paljon loviisalaisia. Yksi heistä oli Peik Nordström, joka oli kävelyllä yksivuotiaan Clara-tyttärensä kanssa.

– Olinhan minä lukenut tästä, mutta yllätyin kuitenkin, kun kohtasimme sotilaita kaasunaamareissa, Nordström sanoo.

Nordströmin mielestä media on ennakkoon raportoitunut hyvin tulevasta harjoituksesta.

– Se on erityisen tärkeätä juuri nyt, kun ajatellaan minkälaisessa ajassa elämme.

Lue lisää:

Reserviläiset harjoittelevat loppuviikosta Loviisassa – tällä kertaa ei kuitenkaan paukutella