Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fortum myy Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle

Fortum on myymässä koko Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle. Uniperin taloudellinen tilanne on heikentynyt nopeasti heinäkuussa sovitun vakautuspaketin jälkeen, ja tilanteen ratkaisemiseksi on nyt sovittu uusista toimenpiteistä.

Saksan valtio merkitsee Uniper SE:n uusia osakkeita noin 8 miljardilla eurolla ja Saksan valtion omistama pankki KfW myöntää tarvittaessa lisää siltarahoitusta, kunnes Uniperin osakepääoman korotus on toteutettu. Osakepääoman korotuksen ja osakekaupan jälkeen Saksan valtio omistaa Uniperista noin 98,5 prosenttia.

Lisäksi osana sopimusta Fortumin Uniperille myöntämä neljän miljardin euron laina maksetaan takaisin ja Fortumin neljän miljardin euron emoyhtiötakaus vapautuu. Järjestely edellyttää vielä viranomaishyväksyntöjä ja Uniperin ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksen.

– Tilanne sekä Euroopan energiamarkkinoilla että Uniperissa on vakava. Uniperin myynti on oikea ratkaisu ei vain Uniperille vaan myös Fortumille. Venäjän hyökättyä Ukrainaan kaasun rooli Euroopassa on muuttunut peruuttamattomasti ja sen mukana myös voimakkaasti kaasuun nojaavan liiketoimintamallin tulevaisuuden näkymät. Tässä tilanteessa pohja Fortumin ja Uniperin yhdistymiseltä putosi pois, Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoo tiedotteessa.

– Teimme aikanaan valintoja, joista olimme sen hetkisen tiedon, toimintaympäristön ja näkymien perusteella aidosti varmoja. Jälkikäteen katsottuna osa näistä strategisista valinnoista on osoittautunut virheiksi. Nämä valinnat meidän on nyt kohdattava ja tehtävä kaikkemme niiden korjaamiseksi, Rauramo perustelee ratkaisua.