Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt se alkoi: Huijarit kalastelevat verkkotunnuksia "ilmaisella sähköllä"

Sähkön hinnan nousu näkyy jo huijausviesteissä, varoittaa Liikenne-ja viestintäviraston (Traficom) Kyberturvallisuuskeskus.

Kyberturvallisuuskeskukselle on tällä viikolla kerrottu huijauksista, joissa luvataan ilmaista sähköä syntymäpäivän kunniaksi. Viestissä on ollut mukana linkki sivulle, johon olisi pitänyt kirjautua pankkitunnuksilla. Jos tietonsa syöttää sivulle, ne päätyvät rikollisten käyttöön.

– Rikollisten käyttämät huijausviestit ja tietojenkalastelusivut hyödyntävät päivänpolttavia teemoja saadakseen käyttäjän syöttämään pankkitunnuksensa rikolliselle, Kyberturvallisuuskeskuksen viikkotiedotteessa sanotaan.

Kuluneella viikolla verkkopankkitunnuksia on yritetty kalastella erityisesti veroviranomaisen nimissä. Etupäässä tekstiviestillä tulevissa huijausviesteissä uhkaillaan tiliongelmilla ja sakkoseuraamuksella tai pelotellaan, että tilille on kirjauduttu tuntemattomalta laitteelta. Viesteissä on linkki sivustolle, joka on huolellisesti väärennetty muistuttamaan verottajan oikeaa kirjautumissivustoa.

Aiemmin tällä viikolla Verohallinto muistutti tiedotteessaan, että sen lähettämissä aidoissa viesteissä ei koskaan tule mukana linkkiä.

Verkkopankkitunnukset kalastelemalla rikolliset varastavat pankkitileiltä vuosittain miljoonia euroja, Kyberturvallisuuskeskus kertoo.

Se, minkä tahon nimissä tietoja kalastellaan, vaihtelee viikosta toiseen. Rikolliset käyttävät huijauksissa muun muassa pankkien, viranomaisten, vakuutusyhtiöiden, teleoperaattoreiden ja nyt myös sähköyhtiöiden nimiä.

Kaikille huijausviesteille on yhteistä kuitenkin viestiin ujutettu linkki, johon uhria houkutellaan klikkaamaan.

Linkki ei mene pankin tai yrityksen omalle sivulle, vaan huijaussivulle.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan linkkien klikkaaminen ei vielä ole vaarallista, mutta omia verkkopankkitunnuksia, luottokorttinumeroita tai henkilötietoja ei pidä kirjoittaa sivustolle, jonka luotettavuudesta ei ole aivan varma.