Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syksyn ylioppilaskirjoitukset käyntiin maanantaina – koronapandemia tuonut oppimisvajetta

Ylioppilaslautakunnan mukaan kokeiden uusijoiden määrän lasku jatkuu.

Syksyn ylioppilaskirjoitukset käynnistyvät jälleen maanantaina.

– Kokeiden uusijoiden määrän viime vuonna alkanut laskeva trendi jatkuu. Korona-ajan epävarmuus näyttää väistyvän, ja huippulukemista on tultu reilusti alas, kertoo Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä tiedotteessa.

Syksyn tutkinnon merkitys tutkinnon hajauttajille on kasvanut valtakunnallisesti.

– Tiettyyn kokeeseen ensimmäistä kertaa ilmoittautuneita on tänä syksynä enemmän kuin vuosi sitten.

Valtakunnallisesti tutkintoon on ilmoittautunut 44 600 kokelasta, mikä on noin 700 vähemmän kuin syksyllä 2021.

Syksyn 2022 tutkintoon osallistuu Loviisan lukiossa 29 kokelasta ja Lovisa Gymnasiumissa 41 kokelasta.

Lukumäärässä voi olla mukana lukioiden opiskelijoiden lisäksi myös tutkinnon jälkeen kokeiden uusijoita ja täydentäjiä sekä ammatillisen tutkinnon tai kaksoistutkinnon pohjalta ylioppilastutkintoa suorittavia.

Korona-ajan epävarmuus näyttää väistyvän.

Tiina Tähkä,ylioppilastutkinto-lautakunnan pääsihteeri

Loviisan lukioissa tämän vuoden abiturientit olivat perusopetuksessa koronapandemian alussa ja ovat olleet etäopetuksessa pitkiä jaksoja. Loviisan lukion rehtori Laura Tenhunen arvioi, että etäopetus on luonut oppimisvajetta.

– Se on opiskelija- ja ainekohtaista, joten on vaikea arvioida kuinka laajasta ilmiöstä on kyse, Loviisan ruotsinkielisen lukion rehtori Anders Nordström puolestaan toteaa.

Rehtorit arvioivat, että tuen tarve on kasvanut koronapandemian aikana.

– Loviisan lukiossa on hyvät valmiudet tukea opiskelijoita tarvittaessa hyvinkin räätälöidysti. Lisäresurssia on saatu anomalla valtion hankerahaa opiskelijoiden tukemiseksi, Tenhunen sanoo.

Tukimuotoina ovat olleet esimerkiksi tukiopetus, henkilökohtainen ohjaus, kertauskurssit ja lisäksi lukioissa on satsattu myös ennaltaehkäisevään toimintaan, kuten yhteisöllisyyttä ja ryhmäytymistä tukevia tapahtumiin.

Tutkintourakan jyvittäminen osiin on ollut arkea jo vuosia.

– Hajautusta on tapahtunut jo useita vuosia, enkä usko, että koronatilanne on muuttanut sitä kovinkaan paljoa, Nordström sanoo.

Koronapandemia ei ole myöskään näkynyt tutkinnon suorittamisen venymisenä yli kolmeen vuoteen. Esimerkiksi suomenkielisessä lukiossa vain yksittäiset kokelaat ovat päätyneet hajauttamaan ylioppilastutkinnon suorittamisen neljään vuoteen.

– Nykyään asiaan kuuluu, että osa aineista kirjoitetaan jo syksyllä, Tenhunen toteaa.

Valtaosa opiskelijoista valmistuu edelleen kolmessa vuodessa.

Lukioiden rehtorit arvioivat, että arvosanojen korottajien määrä nousee entisestään, sillä yo-todistuksen painoarvo kasvaa yliopistoihin ja korkeakouluihin pyrittäessä.

He eivät myöskään usko, että poikkeusolot ovat näkyneet yo-kokeiden arvostelussa suuntaan tai toiseen.

– Eri kirjoituskertojen kokeiden vaikeusaste vaihtelee myös hieman kerrasta toiseen eivätkä ne siksi suoraan ole vertailukelpoisia keskenään, Nordström muistuttaa.