Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Paras vinkki revontulien valokuvaamiseen on olla kärsivällinen" – tesjokelaiselle Anthonylle revontulien metsästäminen on lähes jokapäiväistä

Revontulet ovat tänä syksynä erittäin todennäköisiä Loviisan seudulla ja lähistöllä. Maagista valotanssia todistaakseen kannattaa suunnata pois valosaasteesta. Pimeys ja näkymä pohjoiseen ovat kaiken a ja o.

– Meillä on mahdollisuus nähdä revontulia joka päivä! Se riippuu auringon aktiivisuudesta. Parhaimmat paikat bongata revontulia ovat kaupungin ulkopuolella kaukana katuvaloista, tesjokelainen brittisyntyinen revontuliharrastaja Anthony Mitton kertoo.

Mittonin perustamassa Aurora alerts in Finland -Facebook-ryhmässä on tällä hetkellä 7 700 jäsentä, muun muassa valokuvaajia, oppaita sekä sää- ja tähti-intoilijoita. Mitton on tehnyt myös nettisivut, jossa revontulista kerrotaan laajalti. Someryhmään on ilmestynyt elokuussa lukuisia upeita kuvia taivaalla nähdystä yötaiteesta.

– Tällä hetkellä olemme suuntaamassa kohti auringon aktiivisinta jaksoa. Tarkkailemme nettisivuja, jotka ilmoittavat auringon tapahtumista. Keskitymme pääosin M-luokan tapahtumiin, koska olemme niin kaukana etelässä, että mahdollisuus nähdä revontulia edellyttää voimakkaampia tapahtumia kuin mitä pohjoisessa tarvitsisi revontulia nähdäkseen. Heti, kun meillä on tietoa, alamme odottaa koronan massapurkausta (CME).

Revontulientusiasti striimaa valoshow'ta videolle Sony a7s-live-kameralla ja TTartisan f1.4 -laajakulmaobjektiivilla.

– Tämä on visuaalinen tapa havaita revontulia ennen kuin ihmissilmä erottaa ne. Jos Tesjoella näkyy laimeaa vihreää väriä, Tampereelta pohjoiseen sen näkee paljain silmin. Kun vihreästä tulee neoninsävyinen tai kirkkaan myrkynvihreä kamerassa, se näkyy Tesjoella.

Revontulien bongaamiseen hyviä paikkoja on useita Loviisassa ja Lapinjärvellä.

– Särkjärven yleisellä rannalla on uskomaton kuvauslokaatio. Hotelli Hanhesta Lapinjärvellä on myös hyvä järvinäkymä. Järvet ovat hyviä kuvauspaikkoja veteen muodostuvien heijastumien ansiosta. Loviisassa Sahaniemen puistokadun päässä on myös hyvä näkymä pohjoiseen. Jos lähden metsästämään revontulia, käytän tummaa taivaskarttaa. Olen onnekas asuessani maaseudulla, josta on hyvä näkymä pohjoiseen.

– Revontulien metsästys on minulle lähes jokapäiväistä, mies toteaa.

Revontulien "metsästäjät" kyttäävät muun muassa kp-arvoa. Mittonin mukaan Uudellamaalla mahdollisuus revontuliin on erittäin harvinainen alhaisella kp-arvolla.

– Kp:n täytyy olla yli 5. Erittäin kovalla tuulella ja bz-luvulla revontulet voivat näkyä kp2:lla niinkin etelässä kuin Loviisassa.

Brittisyntyiselle harrastelijalle revontulet ovat avanneet pohjoismaisia taruja.

– Tulen maasta, jossa niitä näkee harvoin. Netin nousun myötä tietoa on saatavilla enemmän. Iso-Britannian itärannikolla näkee satunnaisesti revontulia. Myrskyn alkamisen katsominen on upean jännittävä kokemus. Suurin osa paikallisista on tottunut näkemään niitä, mutta koska en syntynyt alueella, jossa niitä esiintyy, revontulet tuntuvat minusta mystisemmiltä. Etelä-Suomessa näkyy usein vihreitä sateenkaarityylisiä revontulia ja se auttaa ymmärtämään pohjoismaisia legendoja ja tarinoita esimerkiksi taivaan sillasta.

Syksyllä taivaalla on muutakin näkemisen arvoista.

– En oikein onnistunut kuvaamaan Perseidejä tänä vuonna, mutta ensi vuonna ei tule täysikuuta kamppailemaan niiden kanssa. Jos taivas on selkeä, syksyllä näkyy myös Giacobinidien ja Orionidien meteoriparveja.

Revontulibongarin apuna on useita nettisivuja ja sovelluksia. Joitakin perusasioita on hyvä muistaa retkelle aikoessa.

– Tähän aikaan vuodesta on hyvä varustautua säänmukaisella vaatetuksella ja varavaatteilla, valolähteellä, hyttyssuihkeella, kännykällä, varavirtalähteellä ja kannettavalla tuolilla. Hyvän paikan löytäminen on tärkeää. Oman turvallisuutensa vuoksi on syytä kertoa kaverille, mihin on menossa. Jos suuntaa itselleen uuteen paikkaan, suosittelen katsastamaan paikan päivänvalossa. Evästä ja juotavaa on hyvä olla mukana ja kerätä roskat, sillä Särkjärven alueella on tehty havaintoja karhun liikkeistä.

Revontulientusiasti pakkaa matkaansa myös kuvauskalustonsa. Öisen valoshow'n ikuistamiseksi Mitton suosittelee ottamaan mukaan digikameran, laajakulmaobjektiivin, hiilikuitujalustan, varamuistitikun ja -pattereita, kaukolaukaisimen tai kameran laukaisimen ajastettua kuvaamista varten.

– Älä vain kuvaa myrskyn silmää, ellei sinulla ole todella todella laajaa linssiä. Hiilikuitujalusta on kevyt kantaa ja ihosi ei tarraudu siihen niin kuin metallijalustoihin. Opettele käyttämään kameraasi pimeässä.

Kuten revontulia jahdanneet saattavat tietää, unelmahetken todistaminen ja sen ikuistaminen vaatii pitkiä hermoja.

– Paras vinkki revontulien valokuvaamiseen on olla kärsivällinen. Kausi on aika pitkä ja revontulien näkeminen etelässä edellyttää tiettyjen asioiden tapahtumista. Kannattaa myös liittyä online-ryhmään, jossa jahdataan revontulia.

Seurakaan ei ole pahitteeksi revontuliretkillä.

– Ota joku mukaasi, Mitton toteaa.