Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Tässä on hävinnyt kaikki häveliäisyys” – hassuttelevasta elämäntyylistään tunnetut Milla ja Markku Vahtila haaveilevat tylsästä arjesta ja rakentavat uutta hirsitaloaan joskus jopa nakuillen

Hiilenmustista laudoista on sommiteltu numero 75 tammien reunustaman hiekkatien viereen malmgårdilaisessa maalaisidyllissä. Laudat ovat muistoja Milla ja Markku Vahtilan marraskuussa 2020 tulipalossa tuhoutuneesta, samana kesänä ostamasta hirsitalovanhuksesta.

Nyt taustalla kohoaa hiljalleen rakentuva uusi hirsitalokoti. Kaksikerroksisen kivijalan päällä seisoo jo alakerran kehikko. Jutun painoaikaan mennessä koko kehikko lienee valmis yläkertaa myöten.

Vahtilat nostavat kauko-ohjattavalla nosturilla uuden, numeroidun hirren keskelle kehikkoa. Noston jälkeen Markku kiipeää kehikon laidalle ja alkaa hakata hirttä tiukemmin paikoilleen. Pariskunta ahkeroi yhdessä uutta kotiaan.

– Kai tämä on jonkinlaista hulluutta. Olemme överi-innostuneet. Toistaiseksi asumme viereisessä aitassa, joka sekään ei vielä ole valmis. Esimerkiksi lattia tullaan vielä purkamaan, Milla kertoo.

Ala- ja yläkerta yhteenlaskettuna nikkaroitavaa on 400 neliömetrin edestä. Isoista kivistä kasatut pilarit kehikon edessä odottavat sen päälle joskus rakentuvaa verantaa. Rakentamiseen vinkkejä pariskunta on saanut muun muassa loviisalaiselta perinnerakentajalta.

Kesämekkoon sonnustautunut Milla pyörii innoissaan kehikon sisällä ja esittelee tämänhetkisiä suunnitelmia tulevasta huonejärjestyksestä sitten, kun niiden aika on.

– Tähän tulee keittiö, tuohon teesalonki, yläkertaan keittiön ylle tulee makuuhuone. Kun tämä kaikki on valmista, aiomme pitää piknikin yläkerrassa ja tähän isoon tilaan haluaisin niin ison joulukuusen kuin tuosta kehikon aukosta mahtuu, Milla naurahtaa.

Taloprojekti on Vahtiloiden mukaan ”palapeliä”. He ovat itse numeroineet jokaisen hirren.

– Haasteellisinta projektissa on ollut se, että emme tule hulluiksi. Tekeminen on auttanut siinä.

Paras oivallus, jonka matkaaminen toi oli aikatauluttomuus.

Kivijalka on tehty palaneen talon kivistä. Se oli hankalampaa, sillä kiviä ei ollut numeroitu.

– Olemme ylpeitä kaksikerroksisesta kivijalastamme. Monet sanoivat, että yksikerroksinen olisi paljon helpompi.

Vahtiloiden talo on viime vuoden tavoin mukana LWT:ssä. Viime vuonna valmiina oli vain betoniantura. Nyt on valmiina ainakin hirsitalon kehikko. Millalla on tarkoitus myös toteuttaa ulkogalleria.

Vahtilat päivittävät taloprojektiaan ahkerasti sosiaalisen mediaan kanaviinsa. Ajatus vlogien tekemisestä ja yhteistyöstä Loviisan kaupungin kanssa syntyi jo ennen muuttamista. Pariskunnalle oli itsestään selvyys, että he rakentavat itse uuden talon tuhoutuneen tilalle ja jakavat projektiaan someen.

– Ajattelimme, että ehkä palosta kuitenkin seuraa jotain hyvää. Minulle varsinkin on terapiaa kuvata ja visualisoida kaikkea. Tykkään pukea asioita sanoiksi ja kuviksi, Milla toteaa.

– Välillä on huijarisyndroomaolo, kun someseuraajat luulevat meidän olevan superihmisiä, mutta ihanasti he tsemppaavat, hän jatkaa.

Someseuraajilleen pariskunta on tuttu hassuttelevasta elämäntyylistään. He ovat esimerkiksi rakentaneet taloa nakuillen. Somekansa ei ollut alasti rakentamisesta Vahtiloiden mukaan moksiskaan.

– Tässä on hävinnyt kaikki häveliäisyys, pariskunta naurahtaa.

– Estottomuutta on tullut mukaan, sillä olemme oppineet, että milloin vain voi tapahtua mitä vain.

Yläpihalla komeilevat someseuraajille myös tutut mintunvihreä kuplafolkkari Hippiäinen, jonka rekisterikilvessä lukee ”HÄÄ-10” ja punavalkoinen Kuukkeli, jolla pariskunta reissasi kesän verran Euroopassa.

– Meidän piti alun perin käydä pakulla Skotlannissa, Pariisissa ja Champagnessa. Nyt tuli kierrettyä 18 maata Keski-Euroopassa. Kävimme myös Pohjois-Italiassa ja tulimme Itä-Eurooppaa pitkin takaisin.

Mukana reissaneet kaksi huskya, Sisu ja Hukka sekä Pumba-kani kestivät hyvin kuumuutta matkassa.

– Kuukkeli oli niille liikkuva koti. Meille Kuukkeli on pieni pala luksusta kaaoksen keskellä.

Matkassa pariskunta sai oivalluksen, ettei liian tiukoissa ja tarkkaan lukkoon lyödyissä aikatauluissa ole järkeä.

– Paras oivallus, jonka matkaaminen toi oli aikatauluttomuus. Päätettiin, että pitää olla hauskaa ja muistaa vapaapäivät. Olen potenut huonoa omatuntoa ja stressiä esimerkiksi siitä, jos en ole ehtinyt tehdä vlogeja niin paljon kuin olen ajatellut. Unelmatyössä saattaa uuvuttaa itsensä helpolla sitä aluksi itselleen myöntämättä. Somettamisesta täytyy kuitenkin tykätä, koska ei vlogeilla itseään elätä, Milla toteaa.

Talvisin Milla hoitaa moottorikelkkatiedotusta, kesäisin hän tekee valo- ja videokuvauskeikkoja yrityksille, urheilun saralla ja häissä. Markku on vastedes valmistunut fysioterapeutiksi, mutta hän on toistaiseksi jäänyt tekemään rakennushommia Millan käydessä työkeikoilla. Pariskunta ihmettelee niitä, jotka pystyvät täyspäiväisesti käymään töissä ja rakentamaan siinä ohessa.

Ennen Loviisaan muuttoaan Vahtilat ehtivät asua lähes 12 vuotta opiskelija-asunnossa Helsingin Viikissä. Viiden vuoden päästä pariskunta toivoo elävänsä tylsää elämää.

– Toivottavasti elämme tylsää arkea viiden vuoden päästä täällä Loviisassa. Voisimme olla rakentamatta mitään ja talo olisi jossain pisteessä X. Kun ostimme tämän paikan, näimme jo itsemme täällä vanhoina. Ihastuimme tähän todella. Emme osanneet aavistaakaan, miten tärkeä tästä meille tulisi, Milla liikuttuu.

Juttua on muokattu 17.8.2022 kello 19.20 korjaamalla tietoa, että ennen muuttamista syntynyt ajatus koski yhteistyötä Loviisan kaupungin, ei VisitLoviisan kanssa.