Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikki kallistuu nyt ennätystahtia, mutta hiljeneekö vauhti ensi vuodeksi? – Yle: Näin arvioi asiantuntija

Yleinen hintojen nousu on nyt ennätyslukemissa Euroopassa. Heinäkuussa yleinen hintataso nousi Suomessa 7,8 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Tilanne on ollut samantapainen viimeksi 1980-luvulla.

Aiemmin on arvioitu, että inflaatio tulisi ainakin hidastumaan ensi vuoteen mennessä. Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum arvioi kuitenkin Ylelle, että kuluttajahinnoissa on edelleen nousupaineita.

– Iso kysymys on nyt energiahintojen kehitys ja niiden välittyminen muihin hintoihin. Markkinoiden odotuksena on, että energian hinnat alenevat muutaman kuukauden kuluttua, minkä pitäisi tuoda helpotusta inflaatioon. Mutta ei tässä varmaankaan kukaan kovin nopeaa inflaation hidastumista odota, Obstbaum sanoo Ylelle.

Obstbaumin kommenteista on pääteltävissä myös lohduttava yksityiskohta. Hintojen kasvun kovin piikki on menossa parhaillaan tai tulossa vastaan aivan pikapuoliin. Sen jälkeen kasvu muuttuu ainakin tasaisemmaksi, Obstbaum pohtii.