Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Smaku x LWT kokoaa loviisalaisten makujen kirjon saman katon alle – "Ravintolayrittäjät Loviisassa selkeästi haluavat panostaa ruokatuotteeseen ja kertoa siitä muuallekin"

Kulinaristista ilotulitusta on jälleen luvassa 27.–28.8., kun Smaku x LWT -tapahtuma kokoaa loviisalaisten makujen kirjon saman katon alle. Perinne alkoi viime vuonna.

– Yhteistyöstä LWT-tapahtuman järjestäjien kanssa oli puhuttu jo pitempään. Viime vuonna keskustelu konkretisoitui ja Loviisassa järjestettiin ensimmäinen Smaku.

Estradina yhteiselle ruokajuhlalle toimii viime vuoden tapaan Seurahuone.

– Vaikka kaupunki on kompakti, siellä on mukavasti tarjontaa ainakin makujen puolesta, nuoruusvuosien kesiä Loviisassa viettänyt tuottaja Pilvi Mölsä toteaa.

Omat makuelämyksensä Smakuun ovat loihtineet Bistro & Butik Kronan, Degeri Sport Pub & Dine, Favorit Café & Teashop, Loviisan Seurahuone, Osteria Locale ja Ravintola Degerby Gille.

– Loviisan ravintolayrittäjät ovat lähteneet tarmokkaasti mukaan ja ovat ylpeitä kaupungistaan. Yrittäjät Loviisassa selkeästi haluavat panostaa ruokatuotteeseen ja kertoa siitä muuallekin. Smakussa mukana on ainoastaan yrittäjävetoisia ravintoloita, jotka osaltaan edistävät oman paikkakunnan ruokakulttuuria.

Nautiskeltavana on yhteensä 15 maisteluannosta. Paikalle voi tulla myös vain fiilistelemään. 5–7 euron maisteluannokset maksetaan annoslipuilla, joita tapahtumasta voi ostaa.

Smaku-annoksissa suositaan usein lähellä tuotettua. Bistro & Butik Kronanin Toast Skagen valmistetaan omalla twistillä. Jälkiruoaksi on loihdittu marjaisa Ulrikan viettelys. Juustotarjottimella on valikoima hollantilaisia juustoja.

Degeri Sport Pub & Dine tuo pöytäänsä Hardomin leivän valmistamaa briossia, jonka välissä on muun muassa lohta ja pikkelöityä kurkkua. Makunystyröitä kutkuttelee myös itse tehty mausteinen, hiiligrillissä viimeistelty makkara lisukkeineen. Makeana maisteltavana on Baked Alaska -uunijäätelö Kristian Vuojärven tapaan. Komeus aateloidaan kullanruskeaksi paahdetulla marengilla.

Favorit Café & Teashop tuo maisteltavaksi porkkanakakkua kahden toisen klassikon, juustokakun ja macaron-leivoksen muodossa. Degerby Gille tarjoilee riimihärkää piparjuuri-crèmen ja suppilovahveroiden kera sekä haukiwallenbergiä, pottuvoita ja mummonkurkkuja.

Seurahuone kattaa lautaselle minttu-sokerisuolattua siikaa, punajuuripyreetä ankkaterriinin kaverina ja makeassa annoksessa maistuvat herukat. Osteria Locale yhdistelee raikasta syyspurjoa, porkkanaa ja härän paahtopaistia. Toinen makuelämys koostuu muikuista ja loviisalaisesta omenasta. Kolmannella lautasella on kaalia kolmella tapaa.

Smakun juuret ovat Porvoossa, jossa sitä on järjestetty vuodesta 2016. Smakuiltu on myös Naantalissa ja Rovaniemellä.

– Smaku on hieman erilainen eri kaupungeissa ja se muovautuu yhteistyön avulla omanlaisekseen. Perusidea pysyy samana, mutta esimerkiksi Loviisassa Smaku on kaksipäiväinen tapahtuma Seurahuoneella. Naantalissa ja Porvoossa smakuillaan kaksi viikkoa ravintoloissa. Porvoossa Smaku huipentuu yhteiseen ruokajuhlaan Taidetehtaalle.

Smaku-viikonlopun ajan voi äänestää Makuaarretta osoitteessa www.smakufestivals.com. Vuoden 2021 Loviisan Makuaarre -palkinnon voitti Pia Olanderin valmistama Teiras Hereford ~ Häränlihaa ja kukkakaalitartar -annos. Palkinto annetaan yleisön suosikkiannokselle ja se julkistetaan 28.8. Seurahuoneella. Äänestäjien kesken arvotaan lahjakortteja Smaku-ravintoloihin.