Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kulttuuri | Rakkaus rautaneitoon poiki mielenkiintoisen näyttelyn – tavoitteena on pitää Iron Maidenin lippua korkealla

Brittiyhtye Iron Maiden on kulkenut oittilaisen Jari Koskelan ja kotkalaisen Mika Häkälän elämässä mukana teinivuosista lähtien.

Musiikin diggailu on kasvanut vuosikymmenten saatossa harrastukseksi, jonka myötä viime vuoden lopulla Kotkaan on perustettu faniyhdistys Beast Feast ry. Yhdistyksen pääasiallisena tavoitteena on pitää vuonna 1975 perustetun Iron Maidenin lippua korkealla.

Sen vuoksi Koskela ja Häkälä toivat maanantaina yhdistyksen kokoaman Infinite Dreams -faninäyttelyn Loviisan kaupunginkirjastoon.

Koskela kertoo, että Loviisa on ensimmäinen paikka, jossa näyttelykokonaisuus nähdään. Tavoitteena on levittää brittimetallin ilosanomaa jatkossa myös muualla.

Kirjaston alakerran näyttelytilassa on esillä yhdistyksen jäsenien ottamia valokuvia aina Tampereelta New Yorkiin sekä Iron Maiden fanitavaraa.

Näyttelyn valokuvista pääosan ottanut Häkälä kertoo kuvaavansa digipokkarilla.

Bändin valokuvaaminen lähti varsin itsekkäistä lähtökohdista.

– Jossain vaiheessa halusin itse saada kuvallisia muistoja konserteista, sillä eiväthän kaikki konsertissa tapahtuvat muistot jää mieleen.

Kuvat on otettu pääosin yleisön joukosta eivätkä kuvaajille varatulta alueelta lavan edustalta.

Häkälä sanoo ottaneensa kuvia aina silloin, kun on yleisön joukossa päässyt "järkevälle etäisyydelle".

Valokuvauksesta on muodostunut Häkälälle osa faniutta ja Iron Maiden -harrastusta musiikin lisäksi.

Häkälällä on pitkä suhde bändiin, sillä hän on seurannut ja kuunnellut yhtyettä 12-vuotiaasta saakka.

Beast Feast ry oli mukana jo keväällä kirjakustantaja Docendon kautta julkaistussa Roudari kirjassa.

Kirja kertoo Iron Maidenin roudarin ja alkuperäisen ns. Killer Krew jäsenen Steve "Loopy" Newhousen tarinaa yhtyeen matkassa aina demovuosista maailmanmaineeseen.

Mies työskenteli yhtyeen kanssa vuodesta 1978 vuoteen 1984 asti.

– Pohdimme, että kyllähän tässä jotain muutakin pitää tehdä, kun kerran kirjakin tulee. Halusimme siihen vähän oheistoimintaa, Koskela sanoo.

Yhdistys järjesti fanitapaamisen, jossa esiintymässä olivat Iron Maidenin debyyttilevyn kitaristi Dennis Stratton, Bruce Dickinsonin soolobändin Skunkworksin basisti Chris Dale sekä kirjan päähenkilö Steve "Loopy" Newhouse.

– Samaan aikaan kyti näyttelyidea.

Materiaalia löytyi, kun Häkälä oli kuvannut ja nimikirjoituksia sekä muuta fanitavaraa on kertynyt vuosikymmenien aikana.

Hän toivoo, että jatkossa näyttelyä voitaisiin saada nähtäville muuallekin ja samalla yksi suurista raskaan metallin yhtyeistä tulisi tutuksi nuoremmallekin polvelle.

Kirjastosta voi myös lainata bändiin liittyvää aineistoa.

Loviisan pääkirjaston näyttely on nähtävissä perjantaihin 2.9. asti.