Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue lisää näköislehdestä: Löytyykö sinunkin keittiöstäsi savolainen kattila?

Uutiset: Kalustetalo Masku sai uhkasakon lainvastaisesta markkinoinnista. Jättimäisillä tarjousprosenteilla houkuttelu on riivannut alaa jo 20 vuotta.

Tiede: Aikuinen kiiltomato elää vain pari viikkoa, ja sinä aikana sillä on vain yksi päämäärä – lisääntyminen. Lisääntymisestä on tullut kuitenkin aiempaa vaikeampaa, ja syy siihen ovat ihmiset. Jopa mökkisaunan valo voi estää kiiltomatoja löytämästä toisiaan.

Hyvinvointi: Vaikka nenäverenvuoto voi olla hurjaakin, se on yleensä vaaratonta. Joissakin tapauksissa kannattaa silti käydä lääkärissä.

Hyvinvointi: Näyttävässä lavahypnotisoinnissa saadaan ihminen vaikka leikkimään kanaa. Oikeasti hypnoosi on tieteellisesti validi hoidollinen menetelmä, jota käytetään psykologiassa ja lääketieteessä. Psykoterapeutti Esko Jumppainen kokeili hypnotisoituna olemista 1980-luvulla, kun metodia opiskelevat kollegat tarvitsivat koehenkilöä. Hän vaikuttui aiheesta ja käyttää nyt hypnoosia myös omassa työssään.

Koti: Lähes 200-vuotiaan iittiläistalon ensimmäiset asukkaat olivat Longström, Lundström ja Lindström, kesävieraana siellä on ollut säveltäjä Oskar Merikanto. Toukokuussa 2022 sinne muutti kotkalaisesta kerrostaloyksiöstä vanhojen talojen fani Vuokko Salmenkivi, joka ei vieläkään saata uskoa onneaan.

Ajassa: Kattiloita ja aterimia tehdään yhä Savossa, yli 200-vuotiaalla Sorsakosken tehdasalueella.

– Jossain vaiheessahan tällainen tuotanto siirtyi ihan pääsääntöisesti Aasiaan. Kyllä tässä on käyty kamppailua, että on pystytty säilyttämään tehdas täällä, kertoo tehtaanjohtaja Terjo Hänninen.

Ajassa: Metallinpaljastimia käyttävät harrastajat löytävät runsaasti uusia muinaiskohteita ja lisäävät arkeologista tietoa. Metallisia esinelöytöjä lähetetään Kansallismuseoon niin paljon, että löytöjä ei ehditä konservoida.

Ajassa: Toveruutta Venäjään on vaikea vaalia, kun vastassa on hyökkäyssotaa käyvä maa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan jäädytti Suomi–Venäjä-seuran yhteydet naapurimaahan.

Lue liite tänään näköislehdestä.

Näköislehti kuuluu kaikkiin Loviisan Sanomien tilauksiin. Aktivoi lukuoikeutesi tästä.

Jos et vielä ole tilaaja, voit kokeilla Loviisan Sanomien verkkopalveluja kuukauden ajan hintaan 1 euroa / kuukausi. Kokeile kolme kuukautta!