Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elettiin marraskuun loppua, kun Popeda oli yhtäkkiä ilman basistia – "Taisin sanoa, että Jyrki ei enää palaa..."

Suomirock: Kun Tampereen ikihonka oli hädässä, pelastus löytyi Costello Hautamäen omasta perheestä.

Elettiin marraskuun loppua vuonna 2021, kun Popeda-leiristä kuului kummia. Pitkän linjan basisti Jyrki Melartin oli päättänyt jättää yhtyeen välittömästi – kesken kiertueen. Kiertue oli päättymässä keikkaan Nokia-areenalla, ja yhtye oli yhtäkkiä tilassa jossa sillä ei ollut basistia.

Kitaristi Costello Hautamäki oli osannut haistella tulevaa jo hieman aiemmin.

– Jyrki oli jäänyt Hämeenkyrön rauhaan eikä juuri käynyt muualla kuin keikoilla. Siinä oli aiemmin tilanne, jossa hän oli yhteydessä että voiko hän jättää keikan väliin? Sanoin että jos tuntuu siltä että pitää jättää väliin, ei ole muuta vaihtoehtoa. Taisin sanoa muulle bändille, että minusta tuntuu ettei Jyrki enää palaa...

– Samalla hän saattoi päästää irti koko yhtyeestä: kun se on yhden kerran mahdollista, se voi olla pysyvästikin mahdollista, Hautamäki pohtii.

Kitaristi sanoo rauhallisesti, että hän on tottunut siihen että bänditoiminnassa on ollut aina vaikeaa.

– Kun aloitettiin Sensuuri-yhtyeen kanssa, yhdellä soittajalla oli kaljaongelmaa, sitten oli treenikämppäongelmaa ja joskus on ollut ajokorttiongelmaakin. Pitää vaan pysyä skarppina ja toimia niin, että asiat ratkeavat.

Pelastaja löytyi läheltä. Hautamäki on tehnyt useamman Popeda-laulun itse, ja tässä tapauksessa ollut keskeisesti mukana myös soittajan luomisessa.

Alex (Costellon toinen poika) on touhunnut tässä mukana pienestä asti. Popedahan on musiikkia, jota ei opetella nuoteista, vaan sen joko ymmärtää tai ei. Mustajärven kanssa on määritelty niin, että jos ei ymmärrä Sukset-kappaleen neroutta, silloin Popeda ei ole sun juttusi, Hautamäki naurahtaa.

Alex lähti pelastuspartioon, teki Nokia-areenan suurkeikan joulukuussa ja Popeda-ryhmä oli tyytyväinen.

– Halusimme tietysti Alexin pysyvästi mukaan. Se ei ollut yksinkertaista, sillä Alexilla on kalenteri oman päätyönsä kanssa sen verran täynnä. Hän raivasi tilaa ja maaliskuussa oli julkistuksen aika.

Costello Hautamäen molemmat pojat ovat työllistettyjä muusikkoja ja taiteen ammatti-ihmisiä. Isä kannustaa nuoria mukaan yhtyetoimintaan.

– Se on junnuille hyvä juttu. Aika kuluu eikä tarvitse notkua koko ajan Koskikeskuksessa. Sitten musa opettaa yhteistoimintaa, antaa itseluottamusta ja hyvää tekemistä yhdessä. Bändissä pitää myös oppia organisoimaan asioita ja ottaa vastuuta myös taloudesta, Hautamäki huomauttaa.

Popedalla on osin perisuomalainen, Koskenkorva-pullon muotoinen maine. Kitaristi Hautamäki ei ole juonut vuosikausiin, ja muutenkin yhtyeen soittajat käyvät keikoilla ensisijaisesti omilla autoillaan.

– Ei vanha jaksa. Alex on jo sitä sukupolvea, että ammattimaisuus on jo lähtökohtaisesti melkein itsestäänselvää.

Popedan kone käy keikkalavoilla elokuun loppuun asti, ja loppuvuodesta tehdään taas esiintymisiä. Costello Hautamäki on ajatellut yhtyeen jatkavan myös levyttämistä.

– Haluaisin, että sille levylle saataisiin kaikilta soittajiltamme biisejä. Löysin juuri Alexin biisidemoja kymmenen vuoden takaa. Siellä oli oikein hyviä ideoita, isä innostuu.