Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hintojen nopea nousu näkyy jo kulutuksessa, paljastaa OP:n korttidata – Tästä suomalaiset nyt pihistävät

Hintojen huima nousu näkyy jo kuluttajien ostokäyttäytymisessä, paljastaa OP:n korttidata.

– Energian sekä ruuan tarjonnan supistuminen on nostanut tuotteiden hintoja ja laskenut niiden kulutusta. Kulutuksen lasku näkyy selvästi korttimaksujen kehityksessä, sillä esimerkiksi polttoaineiden ja ruuan ostomäärät ovat nyt reilusti viime vuotta alempana, arvioi tiedotteessa OP:n senioriekonomisti Tomi Kortela.

Polttoaineiden hintojen nousu näyttää laskeneen polttoaineiden kulutusta kesäkuussa lähes 10 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Myös ruuan kulutus on noin 5 prosenttia viime kesää alempana kiintein hinnoin arvioituna. Ruokaan käytettyä rahaa voi laskea ruokaostosten määrää vähentämällä, mutta todennäköisesti kuluttajat ovat valinneet halvempia tuotteita.

– Kuluttajat käyttäytyvät täysin oikein, kun he pyrkivät vähentämään paljon kallistuneiden tuotteiden kulutusta. Omaa talouttaan pitää pyrkiä sopeuttamaan muuttuneeseen ympäristöön. Toki kotitalouksilla on hyvin erilaiset mahdollisuudet kulutuksen sopeuttamiseen, joten inflaatio koettelee kotitalouksia eri tavoin, toteaa Kortela tiedotteessa.

Vaikka suomalaiset ovat pihistelleet ruokakaupassa ja bensapumpulla, loppusummat ovat olleet huomattavasti viimevuotista suurempia. Tämä johtuu siitä, että hinnat ovat nousseet enemmän kuin ostosten määrä on laskenut.

Ruoka maksoi kesäkuussa lähes 11 prosenttia enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa. Huomattavasti nopeammin on kallistunut polttoaine, jonka hinta on noussut vuodessa lähes 60 prosenttia. Kaikkiaan energia on kallistunut 40 prosenttia.

Inflaatio on Suomessa korkeimmalla tasolla vuosikymmeniin. Kesäkuussa inflaatio oli 7,8 prosenttia. Vastaavalla tasolla on edellisen kerran oltu vuonna 1984.

Kokonaisuutena kulutus ei kuitenkaan OP:n mukaan ole laskenut, vaan pikemminkin kyse on kasvun hidastumisesta.

– Kulutuksen äkkijarrutuksesta ei ole merkkejä, vaan vahva työmarkkinatilanne, koko talouden palkkasumman kasvu ja kotitalouksille kertyneet säästöt kannattelevat kulutusta. Esimerkiksi ravintoloihin ja vaatteisiin käytetyt korttimaksut ovat kasvaneet edelleen mukavasti, vaikka hintojen nousun vaikutus poistettaisiin, Kortela sanoo tiedotteessa.