On Loviisalla leivos, Loviisalla leivos on… – – loviisalaiset, mökkiläiset ja turistit hurmannut leivos valmistuu myös kotikeittiössä

Loviisa sai tänä vuonna nimikkoleivoksen, joka on pyörinyt kirjaimellisesti useiden huulilla.

Miten kaikki sai alkunsa ja kuinka kyseinen leivos valmistetaan?

– Monet tietävät, että Vaherkylän kahvilalla on joskus ollut Loviisan mukaan nimetty leivos, mutta kukaan ei oikein osaa kertoa, millainen se oli, paljastaa Nina Wiklund, puuhanainen leivoksen takaa.

– Itse, kun matkustan, niin on mukava mennä kahvilaan syömään jotain, jolla on kytkös kyseiseen paikkaan. Historia naposteltavan takana on kiinnostavaa. Tämän pohjalta lähdin miettimään, että vaikka Loviisa on historiallinen kaupunki, täältä kuitenkin uupuu nimikkoherkku, toteaa Wiklund.

Idea kilpailuun syntyi Wiklundin mukaan ihmisten rakkaudesta leipomiseen ja uuden keksimiseen. Yhtään Loviisa-leivosta Wiklund ei ole ehtinyt vielä leipoa itse, mutta paljastaa syöneensä tusinan.

Resepti löytyi kilpailun kautta, jossa voittajan valitsi kaksiosainen raati. Alkuvaiheen raadissa olivat Loviisan kaupungin museointendentti Ulrika Rosendahl sekä Loviisan kaupungin ruokapalvelupäällikkö Annika Kuusimurto.

Finaaliin valittiin kolme leivosta, joista voittajaksi kruunautui Arla Aaltosen luomus. Finaalin tuomaroivat Cafe Favoritin yrittäjä Irene Kalk, kuvittaja ja mediapersoona Kasper Strömman sekä Loviisan Osuuspankin asiakkuusjohtaja ja yrittäjien edustaja Nina Ek.

Wiklundin mukaan voittaneen leivoksen kuriositeetti syntyi maun ohella myös sen välittömästä siteestä paikallishistoriaan. Leivoksen tehnyt Aaltonen oli tutkinut Loviisassa 1700-luvulla käytettyjä, osin ajankuvalle harvinaisiakin aineksia, ja suunnitellut siltä pohjalta luomuksensa.

– Leivos on hyvin suosittu kahvilassamme. Melkein joka päivä saamme leipoa lisää. Etenkin turistit ja kesämökkiläiset ovat viehtyneet leivokseen sen nimen ja maun perusteella. Loviisalaiset ostavat leivosta oikeastaan tilaisuuteen kuin tilaisuuteen, toteaa Café Favoritin yrittäjä Irene Kalk.

Leivonta

Loviisa-leivos

12 kpl, 180°C, 15 min.

100 g voita

2 kananmunaa

1 dl hienoa sokeria

4 dl mantelijauhoja

1,5 tl leivinjauhetta / tarvittaessa gluteeniton 100 g mantelimassaa

50 g mantelilastuja

Luomusitruunan raastettu kuori.

Puolikkaan luomusitruunan mehu.

Tilkka sitruslikööriä / vaihtoehtoisesti pari tippaa karvasmanteliöljyä.

Hapokasta luumuhilloa (mieluusti kotitekoista) tai esimerkiksi kasviaismarjahilloa.

Päälle

2dl vispikermaa

½ crème fraichea

50 g mantelilastuja, kevyesti pannulla paahdettuina.

Sulata voi ja raasta mantelimassa karkealla raastimella - ja sitruunankuori hienolla raastimella. Sekoita kaikki aineet, poisluettuna luumuhillo, keskenään.

Annostele taikina leivosvuokiin ja lusikoi luumuhilloa jokaisen leivoksen keskikohtaan. Paista 180 asteessa noin 15 minuuttia.

Anna leivosten jäähtyä ennen kuin otat ne vuoista ja pidä niitä viileässä yön yli.

Kuorruta seuraavana päivänä leivokset vispatulla kermalla, johon on lisätty hieman crème fraîchea ja koristele ne lopuksi kuivalla pannulla kevyesti paahdetuilla mantelilastuilla.

Leivosherkut ovat valmiita nautittaviksi!

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut