Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olavi Virran kuolemasta tänään 50 vuotta – Tapsasta jo kirjoittanut Elvis-fani keräsi nyt kansan Ola-muistoja

Olavi Virran kuolemasta Tampereen Pispalassa tulee torstaina täyteen 50 vuotta.

Se oli niitä hetkiä, joka on jäänyt mieleen samalla tavalla kuin J.F. Kennedyn kuolema, muistelee muusikko Seppo Hovi.

Paikka oli Vimpelin pesäpallokatsomo heinäkuussa 1972, jossa Hovi oli kiertueella Katri Helenan kanssa.

– Joku tuli sanomaan, että Ola on kuollut, muistaa Hovi tarkasti.

Tästä hetkestä eli Olavi Virran kuolemasta Pispalan Mäkikadulla tulee tänään torstaina 14. heinäkuuta kuluneeksi 50 vuotta.

Tarina löytyy Hannu Ignatiuksen uutuuskirjasta Muistojen Virta – Kohtaamisia Olavi Virran kanssa. Valtaosa siihen kerätyistä kertomuksista on kuitenkin huomattavasti positiivisempia.

– Tämä ei ole perinteinen elämäkerta, vaan siihen on kerätty muistoja kohtaamisista Olavi Virran kanssa ihmisiltä ympäri Suomea.

Kirjassa muistojaan pääsevät kertomaan sekä julkisuudesta tutut Olavi Virran tunteneet ja tavalliset hänen musiikkinsa ystävät.

Ignatius sai kirjaansa varten noin 200 muistoa Virrasta vuosikymmenten varrelta.

– Pääsääntöisesti tarinat painottuvat 1950–60-lukuihin. Muistot ovat hyvin moninaisia. Pääosassa on ennen kaikkea Virran musiikki, eivät muistelukset hänen elämäntavastaan.

Vaatimattomista oloista Olavi Virta nautti suosionsa huipulla Suomessa Hollywood-tähden suosiota ja huomiota. Näyttelemällä ja laulamalla kerätty omaisuus meni vauhdikkaan elämäntyylin myötä. Virta kuoli 57-vuotiaana käytännössä varattomana.

– Tarinoista kuitenkin huokuu kunnioitus Virran musiikkia ja elämäntyötä kohtaan, muistuttaa Ignatius.

Hannu Ignatius on Tampereen Tesomalla asuva populaarimusiikin tuntija, joka on aiemmin yhdessä Tomi Lindblomin kanssa toimittanut teoksen Tapsa – koko kansan reissumies. Lisäksi hän on toiminut 30 vuoden ajan Elvis Presley Fan Clubin toiminnanjohtajana. Siviilityönsä mies tekee Elisan yritysmyynnissä.

– Kustantaja ehdotti Ola-kirjaa sen jälkeen, kun Tapsa-kirja valmistui. Minua ei ollut vaikea puhua yli, sillä olen ollut Ola-, Tapsa- ja Elvis-fani koko ikäni.

Kirjan julkistamista juhlistetaan vielä sunnuntaina 17. heinäkuuta kello 15 Virran viimeisen asunnon Mäkikatu 75:n edustalla. Tarjolla on musiikkia Juha Hildénin ja orkesterin voimin sekä Virran herkkuruokaa siskonmakkarakeittoa.

EDIT 14.7. kello 11.15: Lisätty juttuun tieto, että Ignatius on toimittanut teoksen Tapsa – koko kansan reissumies yhdessä Tomi Lindblomin kanssa.

Hannu Ignatius: Muistojen Virta – Kohtaamisia Olavi Virran kanssa. Aviador, 2022. 341 sivua.