Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yök | Määrlahdessa ja Laivasillalla tiistaina todettu paha hajuhaitta oli peräisin Soilfood Oy:n aumakompostista Flokomintieltä

Kuitulietteen kompostointiprosessissa tapahtunut häiriö aiheutti poikkeuksellisen voimakasta pahaa hajua, jota levisi kaupunkiin tiistaina.

Loviisan Laivasillan ja Määrlahden alueelle levisi tiistaina pahaa hajua, jonka arveltiin aluksi olevan peräisin Loviisanlahden ruoppauksista ja ruoppauslietteiden kuljetuksista.

Loviisan kaupungin ympäristötarkastajan Maija Lehtomäen mukaan ruoppausta aluksi hieman epäiltiin, mutta pian varmistui, että haju oli peräisin Soilfood Oy:n aumakompostista Flokomintieltä Loviisan keskustan koillispuolelta, seiskatien pohjoispuolelta.

– Otimme yhteyttä yritykseen ja pyysimme heiltä tiedotetta, jonka he lähettivät meille keskiviikkona kello 12 jälkeen.

– Siellä oli aumakentällä tapahtunut häiriö, jonka seurauksena oli ilmeisesti tapahtunut voimakkaampaa kompostoitumissa vähällä hapella, ja olivat lisäksi pöyhineen kompostia samaan aikaan, kun tuulen suunta oli ollut kaupunkiin päin, Lehtomäki selvitti.

Pahoittelemme mahdollisesti aiheutunutta haittaa.

Soilfood Oy:n tiedote

Toiminnanharjoittajaa on Lehtomäen mukaan ohjeistettu toimimaan niin, etteivät hajut leviä kaupunkiin. Soilfoodin aumakentällä käsitellään metsäteollisuuden kuitulietettä, josta valmistetaan maanparannusainetta maatalouden käyttöön.

– Heillä on ympäristöluvat kunnossa, ja niiden mukaan toimien hajuhaittaa ei pitäisi syntyä. Eihän tästä missään nimessä saa toistuvaa saati pysyvää haittaa syntyä. Silloin, kun tuulen suunta on asutukseen päin, pitää kompostia olla kääntämättä. Pohjoisen suunnassahan ei asutusta ole lähellä, Lehtomäki kertoi.

Loviisan Sanomat kävi Flokomintien aumakentällä keskiviikkona puoliltapäivin, jolloin tuulen suunta oli etelästä pohjoiseen. Tuulen voimakkuus oli 7 metriä sekunnissa. Aumakentän itäpuolella paha haju oli jo melkoisen voimakasta, mutta tuulen alla aumakentän pohjoispuolella haju oli jo niin voimakasta, että se aiheutti toimittajalle tahattomia oksennusrefleksejä. Kauempana kentästä hajuhaitta heikkeni.

Cafe Saltbodanin yrittäjä Marja Kühn kertoi havainneensa "todella pahaa hajua" Laivasillalla tiistaina, kun tuulen suunta oli koillisesta. Sillä suunnalla sijaitsevat Laivasillalta katsottuna ruoppaustyömaa sekä Soilfoodin kompostikenttä.

– Myös terassilla olleet asiakkaat kertoivat pahasta hajusta, mutta onneksi sisällä hajua ei juuri huomannut, Kühn kertoi.

Soilfood Oy julkaisi tiedotteen, jossa pahoiteltiin hajuhaittaa ja kerrottiin, että

– Soilfood aloitti vuoden 2022 alussa sekalietteen kompostoinnin Loviisan varastointi- ja käsittelykentällä.

– Kompostoinnin lopputuotteena valmistuu maanparannusainetta maatalouteen. Toiminnassa on heinäkuussa havaittu raaka-aineen märkyydestä johtuva tilapäinen muutos, joka aiheuttaa normaalista poikkeavaa hajua.

– Olemme aloittaneet toimenpiteet, joilla hallitaan raaka-aineen kosteutta ja pyritään pitämään hajuhaitta mahdollisimman lyhyenä. Pahoittelemme mahdollisesti aiheutunutta haittaa, tiedotti Soilfood Oy.