Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Neljännet koronarokotukset laajenevat loppukesästä – "Koronaepidemia hyvin todennäköisesti kiihtyy syksyllä"

Neljännet koronarokotukset muuttunevat laajaksi loppukesästä, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Kyseessä on kuitenkin vielä ennakkoarvio, ja tarkennettu lopullinen suositus valmistuu viimeistään elokuun alussa. Ennakkotiedon avulla kunnat ehtivät valmistautua rokotusten antamiseen.

THL:n tämänhetkisen arvion mukaan kolmen rokotteen sarjan jälkeen tehosterokotuksia annettaisiin seuraavasti:

+ 15.8. alkaen kaikille 65 vuotta täyttäneille

+ 1.9. alkaen kaikille 60 vuotta täyttäneille

+ 1.9. alkaen kaikille 12–59-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin.

Suositus tulee perustumaan ajantasaiseen lääketieteelliseen ja epidemiologiseen arvioon, sanoo THL.

– Koronaepidemia hyvin todennäköisesti kiihtyy syksyllä. Lisäksi vanhempien ikäryhmien sekä riskiryhmiin kuuluvien suoja vakavaa koronatautia vastaa alkaa hitaasti hiipua. Tämänhetkisen tiedon valossa neljänsien annosten laajentaminen loppukesästä on perusteltua, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

– Nuoremmilla vakava koronatauti on harvinainen, ja heillä kolmen annoksen antama suoja vakavaa tautia vastaan on vielä erittäin hyvä. Perusteet rokottaa kaikki terveet alle 60-vuotiaat neljänteen kertaan eivät toistaiseksi täyty, Nohynek jatkaa.

THL:n ennakoima suositus olisi linjassa muun muassa Tanskan ja Norjan kanssa. Näissä maissa koronaepidemia on edennyt varsin samalla tavoin kuin Suomessa.

THL suosittelee edelleen, että kaikki 18 vuotta täyttäneet, jotka ovat saaneet vähemmän kuin kolme rokotusta, ottaisivat kaikki iänmukaiset rokotukset. Esimerkiksi 18–49-vuotiaista vain 46 prosenttia on ottanut kolmannen annoksen.

THL seuraa jatkuvasti koronarokotusohjelman vaikuttavuutta. Mittareina käytetään muun muassa vakavien tautitapausten määrää ja koronaan liittyvien kuolemien yleisyyttä.

Lisäksi THL arvioi, onko rokotuksilla saatava väestön terveyshyöty niin suuri, että rokotuksiin tarvittavien resurssien käyttö on perusteltua.