"Hellettä ei juurikaan huomaa täällä sisällä": loviisalaisissa hoitolaitoksissa pärjätään kesäsäällä – kun kuuma kuormittaa, näillä kuudella vinkillä helpotat omaa oloasi helteellä

Helteet eivät helli kaikkia. Kuumuudella on lukuisia terveyshaittoja, kuten elimistön kuivumista lämpö-, sydän- ja verisuoni-, hengityselin- ja munuaissairauksia.

Kuumuuden haitoille herkimpiä ovat etenkin hoitolaitosten huonokuntoiset ikääntyneet ja pitkäaikaissairaat. Loviisalaisissa hoivakodeissa helteisiin on varauduttu joko ilmastointijärjestelmillä tai viilennyslaitteilla.

– Ikkunoita pidetään kiinni ja suojaamme tiloja verhoilla välttääksemme sen, etteivät kuuma ilma ja suora auringonpaiste kuumenna kiinteistöjä liikaa. Tuuletukset hoidetaan tarvittaessa yöaikaan. Ilmastointeja ajatellen tuuletusta on kuitenkin hyvä välttää, senioripalveluiden palvelupäällikkö Sofie Klawér-Kallio kertoo.

Helteillä nesteytyksestä ja ravitsemuksesta huolehtiminen ovat erityisen tärkeitä. Nestevajaus on ikääntyneille erityisen vakavaa, sillä kehossa on vähemmän vettä kuin nuoremmilla. Vajaus voi syntyä hyvin nopeasti ja johtaa muun muassa verenpaineen laskuun ja kaatumisiin. Myös jotkut lääkkeet lisäävät nesteen tarvetta.

– Muistutamme säännöllisesti riittävästä juomisesta ja juomista on tarjolla jatkuvasti, tarvittaessa pidämme myös nesteseurantaa yksilötasolla. Helteet voivat vaikuttaa myös ruokahaluun, joten myös ravitsemusta seurataan tarkasti, Klawér-Kallio mainitsee.

Ulkoilu painottuu vuorokauden viilempiin aikoihin.

Hellettä ei juurikaan huomaa täällä sisällä.

Frida Kristjankroon

– Vältämme ulkoilua kuumimpina aikoina.

THL:n sivuilla annetaan tietoa helteen terveyshaittojen torjunnasta. Henkilökunnan kouluttamisesta helteiden aikaisiin toimenpiteisiin tulisi huolehtia ja tehdä suunnitelma ainakin huonelämpöjen tarkkailusta, viilentämisestä ja riskialttiiden potilaiden tunnistamisesta.

Loviisan terveysasemalla on ilmastointi ja sitä on remontoitu kesällä. Osiin tiloja on juuri haettu lisäviilennyslaitteita.

– Potilaiden nesteytyksestä huolehditaan huolellisesti, makuupotilaat kiirevuodeosastolla saavat myös juomaa automaattisesti, johtava lääkäri Marika Ylärakkola kertoo.

Ilmatieteen laitos antaa hellevaroituksen, kun ennusteen mukaan vuorokauden ylin lämpötila kohoaa 27 asteeseen ja keskilämpötila 20:neen. Toimenpiteisiin on syytä ryhtyä aina, jos sisälämpö nousee tavanomaisesta. Asumisterveysasetuksen mukaan lämmityskauden ulkopuolella korkean huonelämmön toimenpideraja on palvelutaloissa ja vastaavissa 30 astetta.

Turhat valot ja laitteet kannattaa sammuttaa. Tuulettaminen helpottaa. Jos mahdollista, kannattaa käyttää jäähdyttäviä ilmastointilaitteita. Tuulettimista saa helpotusta, jos sisäilma on alle 35 astetta. Samat viilennyskonstit ovat hyvät myös kotona asuville ikäihmisille. Hoivakodeissa herkimmät on syytä siirtää viileisiin tiloihin ainakin muutamaksi tunniksi. Myös parempikuntoisille olisi hyvä olla yleisiä viileitä tiloja.

THL neuvoo tarkkailemaan nestetasapainoa, oireita, kehon lämpötilaa, sykettä ja verenpainetta sekä sopeuttamaan elimistön lämmönsäätelyyn vaikuttavia lääkityksiä lääkärin ohjeiden mukaan. Kehoa voi viilentää suihkulla tai kylmäkääreillä.

Ylimääräistä fyysistä rasitusta tulee välttää ja ulkoillessa on pysyteltävä varjossa. Kotiuttamisessa on käytettävä erityistä harkintaa, jos potilaan vointi voi olennaisesti heikentyä kuumuuden takia, koti lämpenee herkästi tai kotona ei ole saatavilla apua.

Helteillä on hyvä myös muistaa, että hoitolaitosten lisäksi apua tarvitaan myös kodeissa. Läheisten on hyvä pitää yhteyttä ja auttaa tarvittaessa viilentämisessä tai tarjota tilapäismajoitusta helteillä. Vieraillessa on noudatettava koronan hillitsemiseen liittyviä ohjeistuksia.

Pitkäaikaissairauteen tai sen hoitoon käytettävät lääkkeet pitäisi säilyttää alle 25 asteen lämpötilassa. Lämpösairauksiin viittaavissa oireissa tai perussairauden oireiden pahentuessa voi soittaa terveyskeskukseen, päivystykseen tai päivitysapunumeroon 116117.

Suojainten käyttö voi lisätä työntekijän riskiä kuumuushaitoille. Aiheesta saa tietoa Työterveyslaitoksen sivuilta. Loviisan terveysasemalla on huomioitu työolot helteellä.

– Henkilökunnalla on lakisääteiset tauot. Työvarustus ei ole lähtökohtaisesti mitenkään hiostavan kuuma. Ikkunat pidetään kiinni ilmastoinnin takia ja jokainen huolehtii nesteytyksestään. Emme onneksi työskentele suorassa auringonvalossa, eivätkä käytössämme olevat lääkinnälliset laitteet lähtökohtaisesti lisää huonelämpötilaa. Myöskään huonetilojen kosteus ei ole suuri, mikä helpottaa pienenkin lämmönnousun sietämistä. Toki niihin työntekijöihin, joilla työ on fyysisesti raskasta, vaikuttaa kuumuus enemmän, Ylärakkola sanoo.

Lähteet: THL, TTL, Ilmatieteen laitos

Helle ja terveys

Kuusi vinkkiä helteille

1. Viilennä sisätilat

Kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää, sulje ikkunat ja varjosta ne auringon puolelta. Kun ilma illalla viilenee, avaa ikkunat ja tuuleta asunto läpivedolla. Sammuta turhat valot ja sähkölaitteet.

Jos käytät viilentämiseen jäähdyttävää ilmastointilaitetta, muista pitää samalla ovet ja ikkunat kiinni. Tuuletin helpottaa oloa alle 35-asteisessa sisäilmassa, muutoin se lisää kehon lämpökuormaa.

Tuuletin lisää kehon nestehukkaa. Juo siis riittävästi vettä, kun tuuletin on päällä.

Jos käytät tuuletinta yleisissä tiloissa, joissa oleskelee enemmän kuin yksi ihminen, tehosta tilan ilmanvaihtoa mahdollisuuksien mukaan ikkunatuuletuksen ja läpivedon avulla tai tehostamalla koneellista ilmanvaihtoa. Tuuletin on hyvä asettaa niin, ettei se puhalla ilmaa suoraan henkilöltä toisen luo.

2. Vältä kuumia paikkoja ja suoraa auringonpaistetta

Vältä ulkona olemista päivän kuumimpaan aikaan. Jos asuntosi on tukalan kuuma, vietä aikaa viileissä paikoissa, esimerkiksi varjoisessa puistossa tai ilmastoiduissa julkisissa tiloissa.

Jos päivääsi kuuluu raskasta fyysistä ponnistelua, tee se aamupäivällä tai illalla. Ota rauhallisesti päivän kuumimpina hetkinä.

3. Juo riittävästi ja syö kevyesti

Juo riittävästi pitkin päivää. Erityisesti ikääntyneiden ja lasten kannattaa juoda jo ennen janon tunnetta. Riittävä juodun veden määrä on tavallisesti 1–1,5 litraa päivässä. Helteellä tätä määrää kannattaa lisätä ainakin muutamalla lasillisella. Älä kuitenkaan juo vettä litrakaupalla lyhyessä ajassa, sillä se on vaarallista.

Tavallinen vesi on hyvä janojuoma. Vältä alkoholia ja kofeiinia, sillä ne kuivattavat elimistöä. Vältä myös hyvin sokeripitoisia juomia.

Muista syödä riittävästi, jotta kehon suolatasapaino säilyy normaalina. Syö usein pieniä aterioita. Suosi viileitä ja vesipitoisia ruokia, kuten salaatteja ja hedelmiä. Vältä ruokia, joissa on paljon proteiinia.

4. Viilennä kehoa

Pukeudu kevyesti löysiin, hikoilun salliviin vaatteisiin. Luonnonmateriaalit, kuten pellava ja puuvilla, ovat kesällä viileitä.

Suojaudu auringolta leveälierisellä hatulla, aurinkolaseilla sekä vaatteilla, joissa on pitkät hihat ja lahkeet. Säteilyturvakeskus on koonnut ohjeet, joiden avulla voi suojautua auringon UV-säteilyltä.

Lue lisää Säteilyturvakeskuksen ohjeista.

Viilennä kehoa esimerkiksi viileiden suihkujen, kosteiden vaatteiden tai kylmäkääreiden avulla. Vaihda peitto ja lakanat keveisiin, luonnonmateriaaleista valmistettuihin tekstiileihin.

5. Huolehdi muista

Vanhukset ja heikentyneestä toimintakyvystä kärsivät saattavat tarvita hellepäivinä apua. Tiedustele riskiryhmiin kuuluvien läheistesi vointia päivittäin. Tarvittaessa auta läheisiä kuumuudelta suojautumisessa.

Älä vieraile koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvien luona, jos sinulla on vähäisiäkin hengitystieinfektion oireita. Muista aina hyvä käsi- ja yskimishygienia.

Lapset eivät aina ymmärrä itse suojautua kuumuudelta ja auringonpaisteelta. Ohjaa lapsia varjoon ja pidä huoli, että he juovat riittävästi vettä.

Älä jätä lapsia, vanhuksia tai eläimiä pysäköityyn autoon.

Jos nukutat lasta vaunuissa, älä jätä vaunuja auringonpaisteeseen. Varmista, että ilma pääsee kiertämään vaunuissa.

6. Suhtaudu vakavasti lämmön aiheuttamiin terveysongelmiin

Jos sinulla tai läheiselläsi on pitkäaikaissairaus, tarkkaile oireiden pahenemista. Lääkärin kanssa kannattaa keskustella jo etukäteen, kuinka kuumuus vaikuttaa sairauteen tai lääkitykseen.

Säilytä lääkkeet alle 25 asteen lämpötilassa.

Lämpösairaudet ja koronaviruksen aiheuttama tauti voivat oireilla samalla tavalla. Oireita voivat olla väsymys, heikotus, päänsärky ja elimistön lämpötilan nousu.

Jos oireita ilmenee ja olet altistunut kuumuudelle, lepää viileässä ja juo lisää vettä. Jos oireet helpottavat noin puolen tunnin sisällä ja tavanomaisesta kohonnut elimistön lämpötila laskee selvästi (0,5 astetta tai enemmän), oireilu liittyy todennäköisesti lämpöstressiin. Jos elimistön lämpötila pysyy koholla, voi kyse olla myös kuumeesta.

Jos ilmenee lämpösairauksiin viittaavia oireita tai perussairauden oireet pahenevat, ota tarvittaessa yhteyttä terveydenhuoltoon. Voit soittaa omaan terveyskeskukseesi, päivystykseen tai päivystysapunumeroon 116117.

Soita hätänumeroon 112 vain kiireellisessä tilanteessa. Soita hätänumeroon välittömästi, jos henkilö on sekava tai tajunnan taso on hämärtynyt.

Myös kesällä on muistettava koronaviruksen leviämisen ehkäisyyn tähtäävät varotoimet.

Helteiden vaikutuksesta ikääntyneisiin saa tietoa esimerkiksi THL:n sivuilta.

THL:n sivuilta saa myös nestevinkkejä.

Lähde ja lisätietoa: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

"Meillä on sopivasti viileää täällä sisällä"

Hyvän elämän talo Harmaakalliossa hellettä tuskin huomaa.

– Hellettä ei juurikaan huomaa täällä sisällä, kun meillä on täällä uudessa talossa ilmastointi, toiminnanohjaaja Frida Kristjankroon toteaa.

Kun päivän ylin lämpötila on yli 25 astetta, voidaan Suomessa puhua helteestä. THL opastaa hoitolaitoksia perustamaan erityiset viileät tilat, joissa lämpötila säilyy jatkuvasti alle 25 asteessa.

Helteiden osalta neuvotaan kartoittamaan ennalta esimerkiksi, mitkä tilat lämpenevät herkimmin. Mittarit tulee asentaa potilas- tai asukashuoneisiin sekä yleisiin oleskelutiloihin lämmön seurantaa varten.

Hoitolaitoksissa tulisi myös varmistaa, että ikkunat saa avattua. Niitä on hyvä varjostaa sälekaihtimilla tai verhoilla. Apua saa myös ikkunat sulkemalla, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää.

– Helteillä tarjoamme asukkaille riittävästi juotavaa. Päivisin pysytään sisätiloissa, kun sää on kuumimmillaan. Kaikissa huoneissa on sälekaihtimet. Lisäksi ikkunat ja ovet pidetään kiinni päivälläkin. Meillä on sopivasti viileää täällä sisällä.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut