Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Telian data: Pääkaupunkiseudun väki lähes puolittui juhannuksena, yhden kunnan peräti 10-kertaistui – "Vuosi 2020 on edelleen ollut kaikkien aikojen mökkijuhannus"

Koronarajoitusten purku näkyi suomalaisten juhannuksen vietossa, selviää Telian liikkumistilastosta. Yhä useampi suuntasi jussin viettoon ulkomaille, sillä Telian datan mukaan Suomessa heräsi 160 000 ihmistä viimevuotista vähemmän juhannuksen viettäjiä.

Telian liikkumistilasto perustuu Telian mobiiliverkkodataan, joka on anonymisoitu ja ryhmitelty kokonaisuuksiksi. Luvut on suhteutettu koko väestöön.

Merkittävä osa suomalaisista vietti juhannuksen perinteiseen tapaan mökillä. Tämän voi päätellä siitä, että monella mökkipaikkakunnilla vietti aikaa väkilukua tuplasti suurempi määrä ihmisiä – ykköseksi tässä ryhmässä nousee Kustavi, joka peräti kymmenkertaisti väkilukunsa.

Pääkaupunkiseudun kaupungeissa väkimäärä puolestaan lähes puolittui. Vähiten kotikonnuillaan viettivät juhannustaan kauniaislaiset: kaupungissa oli paikalla vain noin 39 prosenttia väkiluvusta. Eniten kotona viihtyivät vantaalaiset, kun kaupungissa oli noin 56 prosenttia väkiluvusta.

– Sama ilmiö toistuu juhannuksesta toiseen: suuret kaupungit – pääkaupunkiseutu kärjessä – tyhjenevät ja väkiluku yli tuplaantuu monissa pienissä mökkikunnissa Järvi-Suomessa ja Turun saaristossa. Vuoden 2020 kaltaista ”kotimaisuusastetta” ei kuitenkaan ole koettu enää viime ja tänä vuonna. Voikin sanoa, että 2020 on edelleen ollut kaikkien aikojen mökkijuhannus, Telian datayksikön johtaja Tapio Levä sanoo.

Ihmismäärät putosivat eniten suurissa kaupungeissa edellisjuhannukseen verrattuna. Tampereella väkimäärä kuitenkin kasvoi 4 prosenttia eli kaupungissa juhannusta vietti yli 5 600 ihmistä useampi kuin viime vuonna ja yli 10 000 useampi kuin toissa vuonna.