Loviisan ja Lapinjärven hyvinvointikyselyn vastaajamäärä moninkertaistui viime vuoteen verrattuna

Kyselyllä halutaan seurata, kuinka kuntalaiset voivat.

Loviisan ja Lapinjärven toteuttamaan kuntalaisten hyvinvointikyselyyn vastattiin tänä vuonna huomattavasti enemmän kuin viime vuonna. Vuonna 2021 keväällä kysely järjestettiin ensimmäistä kertaa. Tuolloin vastaajia oli Loviisasta 186 ja Lapinjärveltä 41. Nyt vastaajia oli Loviisasta lähes 480 ja Lapinjärveltä 121, yhteensä 615 henkilöä.

– Vaikka vastausmäärä oli iloksemme nyt huomattavasti suurempi, voi yleistasolla sanoa, ettei tuloksissa ole havaittavissa suurta muutosta, hyvinvointisuunnittelija Päivi Hämäläinen kertoo tiedotteessa.

– Oletus on, että koronan vaikutus tuloksiin kevään kyselyssä on samankaltainen kuin vuotta aiemmin, hän jatkaa.

Nuorten vastausmäärän nostamiseen panostettiin tänä vuonna. 45 prosenttia loviisalaisista vastaajista oli alle 18-vuotiaita ja vastaavasti lapinjärveläisistä 25 prosenttia, mikä on moninkertainen osuus viime vuoteen verrattuna.

Sen sijaan nuorten aikuisten vastaajaosuus jäi pieneksi. 35–49-vuotiaat olivat toiseksi suurin vastaajajoukko, Loviisassa 25 prosenttia ja Lapinjärvellä 22 prosenttia. Suurin osa vastaajista oli naisia.

Kyselyllä seurataan, miten hyvinvointisuunnitelman mukaisten toimenpiteiden toteuttaminen vaikuttaa kuntalaisten kokemaan hyvinvointiin.

– Tutkimme myös, nouseeko esiin asioita, joihin tulisi kiinnittää huomiota ja kohdistaa toimenpiteitä, Hämäläinen toteaa.

Tälle vuodelle kysymyksiä muokattiin hieman saadun palautteen perusteella.

– Lähinnä lisäsimme vaihtoehtoja valittavaksi osallistujan perustietoihin. Lisäksi monivalintojen asteikko muutettiin nyt viime vuoden asteikosta 1–6 tutumpaan asteikkoon 1–5, Hämäläinen kertoo.

– Lopuksi lisäsimme tänä vuonna myös Lapsiystävälliseen kunta -toimintamalliin liittyviä kysymyksiä.

Vastausten perustella aikuiset toivovat kehittämistä ja parannuksia erityisesti kouluihin. Myös nuorten kokoontumispaikkoihin ja harrastuksiin toivotaan parannuksia.

Viime vuoden tapaan kevään kyselyyn pystyi vastaamaan verkossa tai paperilomakkeella kirjastoissa, Lovinfossa, Kulmassa sekä Ohjaamossa. Tällä kertaa kysely lähetettiin myös Wilma-viestinä peruskoululaisten vanhemmille ja 5.–9. luokan oppilaille. Lisäksi opettajille ehdotettiin, että kyselyyn vastattaisiin mahdollisuuksien mukaan koulussa tai esimerkiksi etäkoulutehtävänä.

– Haluamme kiittää kaikkia kyselyyn osallistuneita sekä kouluja hyvästä yhteistyöstä, Hämäläinen kiittää.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut