Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kyselytutkimus: Suomalaiset palauttavat miljardeja juomapakkauksia vuosittain – Muutama asia on silti vieläkin epäselvä

Suomalaisista jopa 85 prosenttia palauttaa kaikki pantilliset pullot ja tölkit kiertoon, selviää Suomen Palautuspakkaus Oy:n (Palpa) teettämästä kyselytutkimuksesta.

Kyselytutkimuksen mukaan 45 prosentille suomalaisista ympäristösyyt ovat tärkein syy juomapakkausten palauttamiselle, pantti on kuitenkin edelleen enemmistölle (52 prosenttia) tärkein motivaattori pullojen ja tölkkien palauttamiselle.

Ihan kaikki kierrätyksen helppoudesta ei ole kuitenkaan suomalaisille päivänselvää. Vain kolme neljästä (74 prosenttia) suomalaisista tiesi, että Alkosta ostetut lasipullot voi palauttaa mihin tahansa palautusautomaattiin.

Sen sijaan korkkien palauttaminen pullojen mukana kierrätettäväksi on tullut vuosien aikana suomalaisille tutummaksi. Nyt vain kymmenen prosenttia ei tiennyt, että korkit kannattaa palauttaa, kun seitsemän vuotta sitten asia oli uusi 22 prosentille vastaajista.

Yleisimmin suomalaiset kotitaloudet palauttavat pantillisia juomapakkauksia 2–3 kertaa kuussa (33 prosenttia) tai kerran kuussa (23 prosenttia). Jokaisen kaupassa käynnin yhteydessä juomapakkauksia palauttaa 10 prosenttia kotitalouksista.

Suomessa on lähes 4000 palautusautomaattia, joihin viime vuonna palautettiin noin 2,2 miljardia pantillista juomapakkausta. Palautusten määrä oli 4,7 prosenttia suurempi kuin vuonna 2020. Vuonna 2021 pakkauksista 96 prosenttia palautui kiertoon.

Eniten palautettiin alumiinisia juomatölkkejä, joiden palautusaste oli 97 prosenttia. Lasipakkauksista kiertoon palautui 98 prosenttia. PET-muovipulloja palautettiin 12 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020 ja niiden palautusaste oli 90 prosenttia.

Palpan kysely on toteutettu myös vuosina 2020 sekä 2015. Kierrätys on seitsemän vuoden aikana kasvanut hurjasti ja suurin muutos on tapahtunut muovin kierrättämisessä. Tänä vuonna vastaajista jopa 73 prosenttia kertoi kierrättävänsä kaiken tai melkein kaiken muovin, kun kaksi vuotta sitten näin vastasi 61 prosenttia ja vuonna 2015 vain 30 prosenttia suomalaisista. Myös lasin kierrätys on kasvanut: tänä vuonna vastaajista 83 prosenttia kertoi kierrättävänsä kaiken tai lähes kaiken lasin, kun vuonna 2015 luku oli vielä 8 prosenttiyksikköä pienempi.

Palpan tilaaman tutkimuksen toteutti Kantar Public 8.–13.4.2022. Kyselyyn vastasi 1074 suomalaista 15–74-vuotiasta vastaajaa.