Kalaravintolat eli Momentin Restaurants tietää mikä tuopeissa kiinnostaa. Ravintolatoimenjohtaja Jan Karppanen arvelee, että maailma on muuttunut; laseja ja tuoppeja ei viedä enää niin paljon kuin ennen.
– Kyllähän niitä vielä joku keräilee, mutta kun kaiken saa netistä, ja tarjontaa on jo kirppareillakin.
1990-luvun puolelta häntä on jäänyt kismittämään Alankomaista tuodun jalopuisen jakkaran katoaminen Vastarannan Kiiskestä.
– Niitä oli kaksi. Elefantti ja karhu. Ne olivat oikeastaan puuvestoiksia. Painavia. Elefantti lähti. Kukaan ei tiedä, miten. Karhu jäi.
Laseista yksi on ollut yli muiden: Kwak-lasi, johon kuuluu puinen jalusta. Ilman sitä se ei pysyisi pystyssä.
– Lainasimme alankomaalaisen esikuvan. Lasia vastaan otetaan kenkä pantiksi ja se nostetaan kattoon.
(Myös rahapanttia on toki käytetty.)
Aluksi näistä laseista oli pulaa ja ne olivat siksi haluttuja synttäri- yms. lahjoja oluenystäväin parissa.
– Myytiin niitä heti, kun saatiin reilummin. Niitäkin saa nyt alan liikkeistä ja netistä.
Olutmerkki oli aikoinaan iso osa Kalaravintoloiden imagoa. Pauwel Kwak on belgialainen yli 8-prosenttinen pale ale -tyyppinen olut.
– Nyt vanhat klassikot hukkuvat uutuuksien joukkoon.
Aiemmin panimot ja muut yhteistyökumppanit tarjosivat laseja ilmaiseksi. Nyt ravintolat ostavat esimerkiksi käsityöoluille (craft beer) tarkoitettuja yleislaseja.