Legendaarinen juhannustaika tyhjentää luonnonkukat torikauppiaan pöydästä – juhannustunnelmaa viriteltiin Loviisan torilla tiistaina

Kojussa soi suomalaista iskelmää, on lettua ja hilloa, markkinarinkelit ovat loppuneet puoliltapäivin ja aurinko lämmittää. Juhannusmarkkinoilla ei tiistaina Loviisan torilta markkinatunnelmaa ja väkeä puuttunut.

Kukkamyyjä antaa toimittajalle vinkkejä hyvän juhannusheilan löytämiseen. Siitä, toimiiko taika ja näkyykö tuleva sulhanen tai morsian unessa, kun juhannusyönä kerää seitsemän kukkaa tyynyn alle, on vaihtelevia takuita, mutta moni sitä kokeilee. Toimittajakin jää pohtimaan.

– Juhannuksen alla luonnonkukat viedään käsistä. Minä en kukkia enää tarvitse tyynyn alle, naurahtaa Loviisan torilla kukkia ja taimia myyvä Eliiko Roots.

Pöydällä on hänen itse poimimiaan lupiineja, päivänkakkaroita, pioneja,... Vihtoja hän on sitonut kolmisenkymmentä.

– Ruiskaunokitkin ovat nyt ehtineet, yleensä ne tulevat vasta heinäkuussa. Vihtaa menee juhannuksena, mutta myös jouluisin, Roots kertoo.

Eestiläissyntyiselle Rootsille kyseessä ovat jo 23. juhannusmarkkinat Loviisan torilla. Hän muistaa erityisesti yhden juhannuksen, kun tuli rakeita. Torikauppias nauttii kohtaamisista asiakkaiden kanssa – säässä kuin säässä. Roots kertoo olleensa naimisissa jo parikymppisenä.

– Se oli kyllä vähän aikaisin. Nykyään naiset ovat erilaisia. Pitää valita tarkkaan, miehessä pitää olla se juttu, mutta 27-vuotiaana pitäisi kyllä jo olla joku, hän vinkkaa hymyillen.

Toimittaja, 32, lausuu ikänsä ääneen ja katsahtaa niihin seitsemään kukkaan. Roots puistaa päätään naurahtaen ja heilauttaa kättään vastauksena.

Pyhtääläinen äiti virittäytyy juhannustunnelmaan torilla lapsiensa Siirin, 10, ja Saimin, 7, kanssa. Siiri ja Saimi tutkivat kesätamineissaan ja -hatuissaan innokkaina värikästä lelukojua. Markkinarinkeleiden loppumisesta syntynyt pieni harmitus unohtuu hetkessä. Ostospussiin on ehtinyt jo pieni mansikkarasia.

Perheen juhannus kuluu rauhallisesti.

– Olemme kotosalla, saunomme ja grillaamme. Ehkä käymme myös uimassa.

Saimin mieli siintää jo syksyssä ja koulun alkamisessa.

– Vähän jännittää, Saimi kertoo.

Juhannusta vietetään seudulla perinteisin menoin. Sarvisalossa juhannussalko koristetaan 23.6. Byagårdenin kentällä kello 14 alkaen. Kukin tuo paikalle omat kukat ja oksat. Benita Suomi opettaa kranssien sitomista. Juhannustori Byagårdenilla (Sarvisalontie 1035) on 24.6. kello 10–13. Salko pystytetään 11.30. Musiikista vastaavat Fredrik Nyqvist ja Bengt Blomqvist.

Laivasillalla salko nostetaan perjantaina kello 18, talkoot torstaina kello 16. Kesäravintola Svartholmassa esiintyy lauantaina kello 18–20 trubaduuri Väinö Honkanen. Ziltonissa tunnelmaa viritellään koko juhannuksen muun muassa karaokella.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut