Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Waltarin Kärtsy kaipaa Jyrki-ohjelmaa takaisin – Ysärisuosikki esiintyy keskiviikkona Tavastia-klubilla

Crossover-rockia esittävä Waltari oli kovassa iskussa etenkin 1990-luvun alkupuolella. Tuolloin yhtyettä vietiin ympäri maailmaa ja mahtuupa mukaan myös jo edesmenneen Jyrki!-ohjelman avausbiisin esittäminen.

Elettiin syyskuuta 1995, kun Waltari esitti ohjelmassa sen ensimmäisen live-kappaleen – Feel.

– Siitähän me jäämme tietysti historiaan. Mahdollisuus esiintyä tuli aikanaan vähän sattumalta ja nopeasti, mutta tuntuu edelleen hyvältä että tartuimme siihen. Toivoisin kovasti että puheet Jyrkin paluusta toteutuisivat, se oli merkittävä televisio-ohjelma, ainoa alkuperäisjäsen Kärtsy Hatakka sanoo.

27 vuotta myöhemmin Waltari nousee keskiviikkoiltana Tavastia-klubin lavalle kello 20.30 alkaen. Jo vuonna 1986 perustettu yhtye on kokenut urallaan monenlaisia vaiheita, ja mukana menossa on ollut koko ajan laulaja Kari "Kärtsy" Hatakka.

Kärtsy on vaikuttanut säilyttäneen uskonsa rock-musiikkiin, vaikka käänteitä on ollut neljässä vuosikymmenessä aivan laidasta laitaan.

– Jos ajatellaan tätä 2000-lukua, niin onhan se ollut ihan kauheata aikaa jos ajatellaan ihmisten fiiliksiä, tapahtumia meillä ja muualla ja niin edelleen. Viimeksi on ollut koronakausi ja kaikki tämä on syönyt yhteisöllisyyttä ja hyvää meininkiä. Toisaalta se on myös vahvistanut sitä, mistä omassa tekemisessä on kyse: tärkeintä on tuottaa hyviä fiiliksiä ja elämyksiä kuuntelijalle, Kärtsy sanoo.

Kaverit ovat kuitenkin pysyneet matkassa. Waltarin kanssa lavalla nähdään keskiviikkoiltana monia vierailijoita, muun muassa entinen Stratovarius-kitaristi Timo Tolkki, Eläkeläisten Tapio Santaharju ja Lassi Kinnunen sekä Amorphiksen Olli-Pekka Laine.

– Luvassa on rehti hittisetti, uran läpileikkaus ja musaa tulee todennäköisesti ihan jokaiselta tekemältämme levyltä, Kärtsy kertoo.

Laulajan mukaan Waltarin tapa tehdä asettui hyvin yksi yhteen 1990-luvun lamavuosien jälkimaininkeihin. Ihmiset kaipasivat toisaalta kohottavia live-kokemuksia, mutta toisaalta myös Suomesta lähdettiin viemään urakalla monenlaista: muun muassa musiikkivienti nousi pöhinän keskellä aivan uudelle tasolle.

Aallon harja vei Waltarin sittemmin peräti neljälletoista Euroopan-kiertueelle sekä kiertueille Japaniin ja Yhdysvaltoihin. Voi ajatella perustellusti jopa niinkin, että Waltari rakensi polkua sille viennille, joka pukkasi maailmalle sittemmin muun muassa The Rasmuksen ja HIM-yhtyeen.

– Yhtäkkiä kaikki olivat lähdössä ulkomaille. Sehän sopi meille siihen kohtaan erinomaisen hyvin.

Ysärivuosien jälkeen Kärtsy Hatakka on saanut olla enemmän rauhassa, mutta musiikkia mies on tehnyt koko ajan. Hatakka tekee biisejä Waltarille sekä myös omaan soolouraansa sopivaksi.

– Waltaria ajettiin jossain vaiheessa tietoisesti vähän alas. Emme halunneet peesata esimerkiksi Himiä, Kärtsy sanoo.

Vuosien kuluessa on vaikuttanut siltäkin, että Kärtsy kuuluu niihin miehiin, jotka eivät juurikaan vanhene. Hän sanoo, ettei arvosta yhtään iän myötä väistämättä tulevia kolotuksia, kipuja ja särkyjä.

– Niille piti sitten alkaa tehdä jotain. Alkoholin käyttö on minimissä takavuosiin verrattuna, ja satunnainen tupakointi on loppunut kokonaan. Tilalle on tullut esimerkiksi yksi joogaryhmä, jota ohjaan netin kautta.

Tulevaisuudessa hyvinvointi on ehdottomasti kärkipäässä, jos unelmia ja tavoitteita Kärtsyltä kysyy.

– Lisäksi haluaisin tehdä vielä yhden kiertueen Yhdysvalloissa.