Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso itäuusmaalaisten ylennykset ja kunniamerkit – Kapteeni Kivirinta uskoo Suomen puolustuskykyyn

Reservin ylennykset: Porvoolainen asiantuntija ja perheenisä on aina valmiina harjoituksiin.

Porvoolainen ydinenergia-asiantuntija ja perheenisä Toivo Kivirinta on yksi 887:stä Tasavallan presidentin tänään ylentämästä reservin upseerista. Kivirinnalle ylennys on kolmas eli hän nousee kapteenin arvoon.

Ukrainan sodan kriisiyttämässä maailmantilanteessa reservin upseerien osaamiseen ja toimintakykyyn kohdistuu aiempaa enemmän odotuksia. Kivirinta on vuoden 2007 jälkeen käynyt kertausharjoituksissa 1–2 vuoden välein ja on aina valmiina tekemään osansa isänmaan puolesta.

– Varusmiesaikana harkitsin jopa jonkin aikaa kadettikouluun pyrkimistä, hän kertoo.

Kivirinta valmistui Otaniemestä diplomi-insinööriksi 2005 ja työskenteli sen jälkeen Fortumilla vuoteen 2019 asti. Hän muutti Porvooseen 2007, kun aloitti työt Loviisan ydinvoimalaitoksella. Viimeisten 2,5 vuoden ajan Kivirinta on työskennellyt johtavana asiantuntijana ydinenergiayritys Platomissa erikoisalanaan turvallisuusanalyysit ja riippumattomat katselmoinnit.

– Ydinenergialla voi olla edessään uusi renessanssi. Etenkin kehittyvä pienvoimalateknologia kiinnostaa nyt laajalti, Kivirinta arvioi.

Ydinenergialla voi olla edessään uusi renessanssi.

Tuore reservin kapteeni kouluttautui varusmiesaikanaan sotilaspoliisi- ja asutuskeskustaistelujoukkojen johtotehtäviin. Sittemmin hänestä on tullut tiedustelu-upseeri.

– Ylennysten myötä tehtäväni ovat muuttuneet vastuullisemmiksi. Edellisessä harjoituksessa saavutettu toiminnan taso odotetaan saavutettavan seuraavassa harjoituksessa edellistä nopeammin ja ylitettävän vielä harjoituksen aikana. Välissä järjestelmät ja kalusto ovat kuitenkin saattaneet muuttua, vaatien samanaikaisesti runsaasti uuden omaksumista.

Kivirinnan käsitys Suomen puolustuskyvystä on kohentunut huomattavasti viimeisen vuosikymmenen aikana.

– Puolustusvoimat on parantanut valmiuttaan nykyaikaiseen ja liikkuvampaan sodankäyntiin.

Suomen puolustusvoimien Nato-yhteensopivuus oli korkealla tasolla jo ennen Ukrainan sotaa ja viime kuukausina suomalaisten mielipide jäsenyyden suhteen on muuttunut täysin.

– Upseerien keskuudessa Naton kannalla on kyllä oltu jo aiemmin.

Kivirinnan mielestä suomalaisilla ei ole syytä pelkoon.

– Meihin ei kohdistu tällä hetkellä sotilaallista uhkaa ja siihenkin on varauduttu monin eri tavoin.

Vaativa asiantuntijatyö ja lapsiperhearki vievät leijonanosan Kivirinnan ajasta. Kotikaupungissaan hän on toiminut näkyvimmin Porvoon Miekkailijoiden väreissä.

– Päälajini oli nykyaikainen 5-ottelu, jossa onnistuin voittamaan jopa kaksi Suomen mestaruutta.