Lapinjärven kesäteatteri | Kepeyden alla on iso sisältö ja syvyyspohja – "Taivaan tulissa isän ja tyttären suhde on hieno pohja"

Lapinjärven kesäteatterin Taivaan tulet saa ensi-iltansa 6. heinäkuuta.

Wasargårdin seurantalon upeassa rantamaisemassa esitettävän Taivaan tulet -näytelmän ohjaa Piia Kleimola. Näytelmän käsikirjoitus perustuu Timo Parvelan ja Kari Väänäsen käsikirjoittaman televisiosarjan ensimmäiseen kauteen, jonka on näytelmäksi dramatisoinut Jari Luolamaa.

Taivaan tulet kertoo naispoliisi Rauni Väänäsestä (Mirka Lindfors), joka palaa Espoosta kotikonnuilleen Kemijärvelle, koska on huolissaan isänsä (Jukka Junnola) muistisairaudesta.

Raunin jalkautuminen Kemijärvelle saa paikallisten miesten sydämet väpättämään. Raunin suosiosta kamppailevat niin poliisikollega Aimo Peltoniemi (Joonas Wirtanen) kuin leskilääkäri Erkki Viherkoski (Arto Järvinen), jolla on kaksi tytärtä (Milja Halonen ja Pihla Frank).

Omista monenkirjavista motiiveistaan pikkukaupungin soppaa hämmentävät myös muun muassa poliisipäällikkö Junni (Jani Kytösaho) ja hänen vaimonsa Leena Junni (Arja Väkevä), Kemijärven kaupunginjohtaja Sinikka Ström (Johanna Koskinen) ja hänen tyttärensä (Elwa-Lilja Frank), sekä Hettan (Piia Kleimola) omistamassa Nomani-baarissa pörräävä porukka (Marja Tuominen, Ari Selin, Sara Hautamäki, Jörgen Illman, Ninni Reponen, Maiju Vesa, Minna Vilen). Kaikilla ei ole puhtaita jauhoja pussisstaan, mikä työllistää poliisin lisäksi terveyskeskusta.

Näytelmän ohjaaja Piia Kleimola kuvailee Taivaan tulia hauskaksi, mutta koskettavaksi näytelmäksi, jossa naurun päällä on juuret.

– Kesäteatterinäytelmä saa olla kevyt, mutta sen alla saa olla isokin sisältö ja syvyyspohja. Taivaan tulissa isän ja tyttären suhde on hieno pohja. Ihan tyhjännauramisesta mie en tykkää, kertoo teatteriansioistaan palkittu Kleimola.

Hän kuvailee Taivaan tulien saattamista ensi-iltaan repaleiseksi projektiksi.

Ei ole itsestään selvää, että taustatuki on niin vahvaa.

– Titta Väkevä soitti kaksi vuotta sitten ja kysyi, tulenko ohjaamaan. Olen ohjannut paljon harrastajateatteria, ja nyt siinä oli omasta tahdostani ollut pieni tauko. Olin päättänyt, että palaan ohjaajanpuikkoihin vasta, kun joku projekti tuntuu oikeasti hyvältä. Tämä tuntui.

Koronan vuoksi ensi-ilta jouduttiin kuitenkin siirtämään vuodella, ja osa näyttelijöistäkin vaihtui ensimmäisen roolituksen jälkeen. Näyttelijöitä on 18, ja he ovat löytyneet eri kanavien kautta.

– En ole aiemmin ohjannut Lapinjärvellä, niin en tuntenut kesäteatterin ydinjoukkoa. Titan ja Peltolan Vesan viidakkorummun kautta monet näyttelijät sitten löytyivät.

Osa näyttelijöistä on Lapinjärveltä, osa Loviisasta ja osa Kymenlaaksosta.

– Esimerkiksi Raunia näyttelevä Mirka ja Aimoa näyttelevä Joonas ovat olleet pitkään Lapinjärven kesäteatteritouhussa mukana. Raunin isä sen sijaan vaihtui tälle vuodelle. Hän löytyi meidän kulmilta Kuusankoskelta, ohjaaja kertoo.

Loviisan Sanomien vieraillessa harjoituksissa toukokuun lopussa näytelmä on hyvällä mallilla. Läpimenoja on jo tehty, nyt keskitytään toisen näytöksen kohtauksiin.

– Tänään hiotaan kohtauksia, ja katsotaan tulot ja menot. Jos haluat olla ilman kässäriä, voit olla, ohjaaja opastaa.

– En halua, joku vastaa nauraen.

Tunnelma harjoituksissa on hauska ja rento. Ohjaaja kehuu porukkaansa. Hän on huomannut, miten kevään aikana roolit ovat kolahtaneet kohdalleen. Kehuja ansaitsevat myös Taivaan tulien taustajoukot.

– Ei ole itsestään selvää, että taustatuki on niin vahvaa kuin täällä. Minulla on olo, että en ole yksin. Ja on ihan juhlaa, että äänet ovat mukana harjoituksissa, hän sanoo ja osoittaa Vesa Peltolaa.

– Olen Senior Advicor, eli suomeksi hanslankari, Peltola nauraa kaiutinkaappinsa vieressä.

Hän kertoo, että Taivaan tulissa on äänitehosteita 30, niistä musiikkikappaleita puolenkymmentä.

– Äänet ovat kaikenlaisia pierusta musiikkiin. Taivaan tulet on kymmenes näytelmä, missä olen tehosteiden kanssa mukana. Pari kertaa olen erehtynyt lavallekin, hän kertoo.

Kleimolan mukaan Taivaan tulilla on oma vankka fanikuntansa. He ovat olleet kiinnostuneita Lapinjärven esityksistä.

– Olen onnellinen, että olemme täällä. Ensi viikolla aletaan pystyttää näyttämöä, lavastuksia ja katsomoa. Ensi-ilta on 6. heinäkuuta ja esityksiä on heinäkuun aikana 12. Lämpimästi tervetuloa, hän toivottaa.

30

äänitehostetta näytelmässä mukana

Kesäteatterissa nähdään!

Juornaankylän kesäteatterissa nähdään musikaali Katri Helena – Kuu järven yllä, joka sisältää neljä näytöstä laulajan elämästä. Valovoimaisen laulajan tarinan on käsikirjoittanut Ilpo Tuomarila. Ohjaaja on Tarja Hiltunen, pääosaa esittää on Roosa Rytkö. Ensi-ilta on 24.7. ja esityksiä on 11, viimeinen näytös on 14.8. Ulkoilmateatterissa on erikoisuutena yönäytös 13.8. kello 21. Lippuvaraukset: juornaa.varaus@gmail.com, 041 4974086. Juornaankylän Nuorisoseurantalo. Myrskyläntie 1201, Askola.

TeatteriKuumeella on Vanhamoision seuratalolla kesäkuussa Heikki Luoman käsikirjoittama ja Ari-Matti Hedmanin ohjaama näytelmä Vaimokulta ja armas anoppi, jonka ensi-ilta on 21.6. Sen jälkeen 11 esityksestä on viimeinen 17.7. Sujuvaa tilannekomiikkaa saadaan aikaan tilanteilla, kun hääpari tahtoo, mutta anoppi ei. Varaukset: teatterikuume.fi, 0400 182 263. Kaarenkyläntie 112, Porvoo.

Jokiteatteri esittää The Best of Kesäillan valssin 20.–30.6. Emäsalon Midgårdissa. Orkesteri soittaa tuttujakin suosikkisävelmiä Merja Larivaaran ja Kari-Pekka Toivosen laulujen ja tarinoinnin lomassa. Esityksiä on yhteensä 8. Liput ovat myynnissä osoitteessa lippu.fi. Emäsalontie 644, Porvoo.

Porvoon Teatterin Kerro minulle Zorbas -musiikkinäytelmän ensi-ilta on 26.7. Postimäellä. Kreikkalaiselle saarelle sijoittuvia näytöksiä on 8 heinä-elokuussa ja viimeinen nähdään 7.8. Nikos Kasantzakisin klassikkoromaanista näytelmän on käsikirjoittanut Marko Putkonen ja ohjannut Tuovi Putkonen. Mukana on uusia, vahvoja naisnäyttelijöitä, kuten operettilaulaja Johanna Nurmimaa ja tanssiva ja laulava Marianne Peräkylä. Porvoon Teatterilla on Postimäellä katettu katsomo. Lippuja myy netticket.fi ja Grand-Luckan Porvoossa. Vanha Viipurintie 12, Porvoo.

Koskenniskan kesäteatterissa Pornaisissa saa ensi-iltansa 14.6. Kekkonen – syntymästä kuolemattomuuteen. Tuomas Parkkisen kirjoittama ja Tuija Kososen ohjaama kuningaskomedia kertoo Lepikon torpan pojasta, josta tulee presidentti. UKK:n matkassa seikkailevat lähihistorian suurmiehet ja takapirut, ja näytelmässä läträtään väkijuomilla. Hulvaton sukellus pelimiesten sielunelämään. 13 esitystä 14.6.–2.7. ja 21.–26.8. Liput puoti.nuorisoseurat.fi ja Pornaisten Pohjoinen Nuorisoseura, www.ppns.net/kesateatteri-2022. Halkiantie 24, Pornainen.

Lurensin kesäteatterissa Pernajassa esitetään todellinen klassikko, kansalliskirjailija Aleksis Kiven Seitsemän veljestä. Se nähtiin Pernajassa ensi kerran jo 1968 ja 1969. Ohjaaja ja dramaturgi Oskar Silén on antanut klassikolle nyt todella kivisen käänteen. Ruotsinkielisen näytelmän ensi-ilta on 1.7. ja esityksiä on 22 kertaa 6.8. asti. Lue lisää www.sjubroder.fi. Varaa liput lippu.fi tai Östra Nylands Ungdomsförbund 019 532 412. Lurensintie 121, Loviisa.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut