Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Small Ships' Race -tapahtumaan odotetaan taas ennätysmäärä osallistujia ja väkeä – "Upea kokemus niin kilpailijoille kuin yleisöllekin"

Kilpailumestari Svante Ahlroth pitää langat käsissään suositussa tapahtumassa.

Small Ships' Race -venefestivaali järjestetään tänä vuonna 33. kerran 16. heinäkuuta. Vuonna 1989 perustettu Klassiset Veneet ry on ruorissa, kun huippusuosittu tapahtuma käynnistyy taas Laivasillalla. Kilpailumestari Svante Ahlrothille kilpailut ovat kolmannet, joita hän on järjestämässä. Ahlroth huomauttaa, että Small Ships' Race on vain yksi seuran kilpailuista.

– Suolakuppi purjehditaan jokaisena viikonloppuna elokuussa, ja Äyskäri syyskuun alussa.

Kilpailumestarin homma on monipuolista, ja lankojen pitää pysyä käsissä. Hän suunnittelee kilpailuja, pitää yhteyttä paikallisiin ja kauempaa tuleviin osallistujiin, tekee lähtöjärjestelyitä, valvoo maaliintuloa ja kokoaa tuloksia.

– Small Ships' Racessa ja Äyskärissä toimii isompi kilpailukanslia, Suolakupissa pienempi. Yhteistyö Östra Nylands Segelföreningenin kanssa on viime vuonna keskittynyt ÖNS:n köliveneiden ja jollajunioreiden osallistumiseen Small Ships' Raceen, Ahlroth kertoo.

Klassiset Veneet ry on ahkeroinut muutenkin kuin kilpailujen järjestämisessä. Seura on kunnostanut tiloja Laivasillalla, omaa laituriaan, aittaa ja työpajaa. Veneille on rakennettu talvikatos.

Purjehdittaessa ollaan sään armoilla.

– Olemme myös kehittäneet kilpailutoimintaa ja panostaneet talouden tasapainottamiseen.

Ahlroth pahoittelee sitä, että aiemmin Small Ships' Race keräsi huomattavasti enemmän niin sanottuja talonpoikaisveneitä läheltä ja kaukaa, mutta onneksi niitä edelleen rakennetaan Kuggomissa. Myös ikärakenteessa on tapahtunut muutoksia 30 vuoden aikana.

– Viime vuosina kehitystä on ollut isojen köliveneiden osallistumisessa, ja puusta rakennettujen moottoriveneiden määrä on lisääntynyt. Myös nuoria purjehtijoita on liittynyt seuraan, Ahlroth hymyilee.

Small Ships´ Race on ehdottomasti yksi Laivasillan huipputapahtumista. Paikalle tulee paljon väkeä läheltä ja kaukaa, kaupungilta ja kyliltä. Eikä ihme, onhan se upeaa seurata aitiopaikalta, kun perinteiset ja uudet purjeveneet lähtevät ja tulevat maaliin.

– Tapahtuma on upea kokemus niin kilpailijoille kuin yleisöllekin. Mitä parempaa Loviisa voisi tarjota keskellä kesää? Venefestivaalit on ollut myös tärkeä kohtaamispaikka vuodesta toiseen, Ahlroth toteaa.

Luonnollisesti koronakesät 2020 ja 2021 vaikuttivat myös Small Ships' Race -tapahtumaan. Ei kuitenkaan varsinaisiin kilpailuihin, joissa on ollut jopa ennätysmäärä osallistujia koronavuosinakin. Iltajuhla sen sijaan on jäänyt kerran pitämättä, ja viime vuonna korona verotti iltajuhlijoiden määrää ankarasti, vaikka esiintyjänä oli huippusuosittu Redrama. Millainen iltajuhla on tänä vuonna tiedossa?

– Tänä vuonna toivotaan ravintoloiden järjestävän ohjelmaa illaksi. Klassiset Veneet ry vastaa vain kilpailun järjestämisestä.

Purjehdittaessa ollaan sään armoilla. Viime syksynä Äyskäri-purjehduksessa helsinkiläisen Gavin O´Mahoeyn vene kaatui paluumatkalla Dunkahällista. Ilkka Rantasalon Lady X taas purjehti kovassa vauhdissa kiveen Tullisillan läheisyydessä.

– Toivotaan siis aurinkoista ja hyväntuulista tapahtumaa ja mahdollisimman paljon osallistujia ja yleisöä. Suunnittelemme myös mahdollisuutta seurata kisaa merellä moottoriveneiden kyydissä. Lisäksi Österstjernan on luvannut osallistua tapahtumaan, Ahlroth vinkkaa.

Aikataulu ja osallistumisohjeet: www.klave.org.