"Omalta pihalta voi myös näppärästi lähteä pyörähtämään Laivasillan puolella" – Ninan ja Tomin merenrantaunelma rakentuu Kuningattarenrantaan

Tulevat villahavetilaiset miettivät joskus, miksi lähtivät mukaan. Vierailu Loviisaan on aina muistuttanut, miksi.

Nina Björnström-Lehtonen ja Tomi Lehtonen katselevat tulevalta kotitontiltaan, Villa Havetilta avautuvaa maisemaa. Ilta-auringossa kylpevän Loviisanlahden toisella puolella on paikallisen kesäelämän sydän Laivasilta vierasvenesatamineen, kauempana siluetissa näkyy Loviisan kirkko.

– Kesäpäivää on mukava viettää pihalla meren ääressä, jolloin helle ei liikaa painosta. Omalta pihalta voi myös näppärästi lähteä pyörähtämään Laivasillan puolella joko kelluvaa siltaa pitkin tai vaikka sup-laudalla meloen, pariskunta haaveilee.

Vuoden 1988 Miss Suomi Nina Björnström-Lehtonen ja hänen miehensä Tomi Lehtonen jättävät nykyisen Porvoon kotinsa taakseen elokuussa 2023 Loviisan Asuntomessujen jälkeen, jolloin osoite vaihtuu Kuningattarenrantaan. Käytännössä pariskunta on ollut hyvän aikaa loviisalaistumassa. He ovat ottaneet uutta kotikaupunkia haltuun esimerkiksi tutustumalla paikalliseen ravintola- ja tapahtumatarjontaan.

– Rakennuksella tulee käytyä lähes päivittäin. Olemme kuluneen vuoden aikana olleet kohtuullisen aktiivisia Loviisaan tutustujia. Kesäraveissa on käyty ja Loviisan Wanhat talot -tapahtumassa tuli kierrettyä. Lisäksi olemme vierailleet paikallisissa ruokapaikoissa, joissa muuten on todella herkullisia ruokia tarjolla. Olemme myös tehneet pieniä maastopyöräretkiä kaupungin ympäristössä.

Rakentamiseen osallistuvilla on sydän vahvasti mukana projektissa. Lehtonen on ilahtuneena seurannut paikallista ammattitaitoa.

– Välillä kun kiireiden lomassa miettii, miksiköhän tähän tuli lähdettyä, vierailu raksalle ja Loviisanlahden merellisen maiseman ihailu saa aina mielen positiiviseksi. Olen myös todella ilahtunut loviisalaisten yhteistyökumppaneiden ja urakoitsijoiden ammattitaidosta ja ammattiylpeydestä. Kaikki, jotka ovat kanssamme tehneet töitä, ovat mukana täydellä sydämellä ja tekevät kaikkensa parhaan mahdollisen lopputuloksen eteen.

Projektin etenemisen seuraaminen on ollut tuleville loviisalaisille jännittävää.

– Jo hanketta aloittaessa oli selvää, että maailmantilanteesta johtuen joidenkin materiaalien hinnat nousevat jatkuvasti ja saatavuuden kanssa saattaa olla ongelmia. Silti on ollut välillä yllättävää, että jotkut materiaalit, joita voisi ajatella olevan jatkuvasti hyllyssä, esimerkiksi eristelevyt, saattavat olla väliaikaisesti loppu ja niitä joutuu odottelemaan, Lehtonen kertoo.

Kaikki, jotka ovat kanssamme tehneet töitä, ovat mukana täydellä sydämellä.

Rakentaminen saatiin alulle helmikuun alussa maatöillä. Vaihe kesti kaikkiaan lähes kaksi kuukautta. Sinä aikana asennettiin kaikki maanalainen tekniikka ja perustukset valmisteltiin huolellisesti suunnitelmien mukaisilla soratäytteillä. Kokonaisuudesta vastasi paikallinen He-Wi Oy. Pariskunnan tehtävänä oli lähinnä seurata etenemistä ja hankkia tarvittavia materiaaleja, kuten kaivoja ja salaojaputkia.

Talon perustukset alkoivat huhtikuun alussa anturoiden tekemisellä ja sokkelin muuraamisella. Jämerän vastuulla ollut työvaihe kesti noin viisi viikkoa.

– Sokkelin pystytyksen aikana tehtävänämme oli myös Jämerän urakkaan kuulumattomien tehtävien koordinointi ja materiaalien hankinnat, Tomi Lehtonen kertoo.

Toukokuun alkupuolella Villa Havetin rakentaminen oli edennyt rungon pystytykseen ja seinien muuraamiseen.

– Olemme suurin piirtein alkuperäisessä aikataulussa, vaikka pitkä talvi hieman hidastikin alkuvaiheiden tekemisiä. Laatimamme aikataulu on tehty niin, että muutaman viikon viive ei haittaa kokonaisuuden valmistumista, sillä talon sisätöille on varattu ruhtinaallisesti aikaa.

Sisustussuunnitelmia on palloteltu jo tarkkaan yksityiskohtia myöten. Myös materiaalivalintoja on tehty.

– Alkutalven ja kevään illat ovat olleet sisustussuunnittelun laatuaikaa. Kuvia ja esimerkkejä on pyöritetty viestien välityksellä ja sisustuksesta on laadittu huonekohtaiset mood boardit eli tunnelmataulut, joissa yksityiskohdat on esitelty. Paljon materiaaleja, kuten laatat, maalit ja lattiapinnoitteet on jo valittu, mutta vielä on myös kohtalaisen paljon asioita avoinna. Kalusteiden osalta emme ole solmineet kumppanuuksia, joten siinä on vielä tekemistä.

Villa Havetin tulevien asukkaiden sydän kaipaa hetki hetkeltä enemmän Loviisaan. Pariskunta täydentää jatkuvasti listaa haaveistaan liittyen ajanviettoon tulevassa Kuningattarenrannan kodissa.

– Haaveita tulevasta kodista ja sen mahdollistamasta ajanvietosta meillä on paljon. Lista vain kasvaa jatkuvasti. Talven haaveena on tietenkin oma avanto, johon voi pulahtaa puulämmitteisen saunan löylyistä. Lasitetulla terassilla voi keväisin ja syksyisin ihailla maisemia ja iltaisin nauttia vaikka lasin viiniä. Terassille tulee kaksi etanolilla toimivaa ulkotulta lämmittämään viileitä iltoja, he kuvailevat.

Messuprojektin toimesta on järjestetty korttelikokouksia ja muita tapahtumia, joissa villahavetilaiset tapasivat naapureita ensimmäisen kerran. Sen jälkeen heihin on pidetty yhteyttä ja silloin tällöin törmäilty rakennuksilla ja vaihdettu kuulumisia.

– On ollut hienoa, että olemme saaneet tutustua kaikkiin mukaviin naapureihin jo etukäteen.

Tontin erikoisuutena on aallonmurtaja.

– Se suojaa rantoja merenkäynniltä ja tarjoaa myös yhteisöllisen elementin Kuningattarenrannalle. Murtajan kärkeen on suunniteltu ulkotulipaikka, johon naapurusto ja tietenkin muutkin loviisalaiset voivat kokoontua nuotiotulen ääreen. Aallonmurtajalle on myös varaus venepaikoille, mutta näiden toteuttaminen on Kuningattarenrannan asukkaiden vastuulla eli ei ole varmaa, tuleeko niitä. Rantatonteilla on mahdollisuus omaan laituriin, jollainen meillekin tulee – ja laituriin varmaan myös pienehkö vene, jota ei ole vielä hankittu, Lehtonen kertoo.

Raksan lisäksi pariskunnalla on aikomus viihtyä kesällä myös Loviisan kesätapahtumissa.

– Suunnitelmissa on myös koiranäyttelyitä, golffia, purjelautailua, Naantalin Asuntomessut, Jukolan viesti ja pieni loma Kuusamon maisemissa, jossa meillä on mökki.

Projektia voi seurata Instagramissa @villa_havet.

2023

elokuussa kotiosoite vaihtuu Kuningattarenrantaan

Tapahtumat

Asuntomessut

Loviisassa 7.7.–6.8.2023.

Messualue on Loviisanlahden ja Saaristotien väliin rakentuva uusi Kuningattarenrannan asuinalue.

Alue sijaitsee keskustan tuntumassa, alle kilometrin kävelymatkan päässä palveluista.

Alueella on 19 pientalotonttia. Tulossa on myös muun muassa rivitaloja.

Kymmenellä tontilla on oma ranta ja lähes kaikilta avautuu näkymä merelle.

Näkymää on myös vastarannalle, 1700-luvulta peräisin olevaan alakaupunkiin.

Pohjoispuolella on maalinnoitus Ungern.

Merenrantaa alueella on noin 1,8 kilometriä.

Lähde: www.asuntomessut.fi/loviisa-2023, Loviisan Sanomat

Kelluvia taloja ja ponttonisiltaa

Laura Heino

Asuntomessujen projektipäällikkö Niina Okkosen mukaan kaikki etenee aikataulussa ja suunnitelmien mukaisesti.

– Nyt ollaan tällaisessa ”rakennetaan” vaiheessa, jossa kaikki on joko juuri alkamassa tai alkanut rakentua. Cubestan kerrostalon myynnissä olevat asunnot tulivat hetki sitten markkinointiin, Okkonen totesi toukokuun lopulla.

Asuinalueelle rakentuu pientaloja, rivitaloja ja kerrostalo. Uutta Suomessa tulevat olemaan alueelle kaavoitetut kelluvat omakotitalot ja lasinen kasvihuonetalo.

Merellisessä ympäristössä on pienvenelaituri, ja suunnitelmissa on kelluva uima-allas saunoineen ja kahvila-ravintola.

Etelässä asuinalue rajautuu Gröna Uddenin tammimetsään. Lisäksi alueella on aukioita ja rannassa laajoja viheralueita kävelyreitistöineen. Läntisen ja itäisen rannan väliin rakennetaan ponttonisilta, joka mahdollistaa kulkemisen kauniiden suola-aittojen Laivasillalle ja siitä edelleen vanhan kaupungin kautta ylös Myllyharjulle asti.

Kuningattarenrannassa on parhaillaan käynnissä monta työurakkaa. Loviisan Asuntomessuille rakennettavien talojen tulee olla valmiina 28. toukokuuta 2023 mennessä. Infrastruktuurin rakentaminen ja alueen viimeistelytyöt jatkuvat kuitenkin messujen avaamiseen saakka, joten Kuningattarenranta on työmaa-aluetta vielä pitkään.

Työmaa-alueella on turvallisuuden vuoksi ulkopuolisilta liikkuminen kielletty. Alue on kuitenkin herättänyt runsaasti kiinnostusta. Okkosella onkin yksi toive siihen liittyen.

– Alueella liikkuu edelleen paljon ihmisiä, jotka liikkuvat siellä ilman lupaa. Tämä on turvallisuusriski. Alueella on kieltokyltit, että liikkuminen työmaa-alueella on kielletty, mutta kieltoja ei noudateta. Alueella on kiellettyä liikkua myös iltaisin ja viikonloppuisin. Kielto on siis voimassa 24/7 ja se koskee koko aluetta, myös puistoalueita, sillä nekin ovat edelleen rakennustyömaata. Luotamme siihen, että ihmiset ymmärtäisivät, etteivät kieltokyltit ole siellä turhaan, hän sanoo.

Okkonen odottaa innolla lähestyviä Loviisan Asuntomessuja. Hän kertoo, että erittäin hyvää palautetta on jo nyt tullut muun muassa alueelle rakentuvasta uudesta puistosta.

– En malta odottaa, että kaikki on valmista ja kaikki pääsevät tutustumaan alueeseen. Tietenkin haluamme jo nyt muistutella, että Naantalin messujen jälkeen (15.7. – 14.8.2022) onkin jo Loviisa seuraavana vuorossa. Tapahtuma lähestyy kovaa vauhtia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut