Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sadoilla työpaikoilla poljetaan ulkomaalaisten palkkoja – Yksi ikävä ilmiö on yleistynyt, ilmeni tarkastuksissa

Ulkomaalaisten työntekijöiden palkkoja poljetaan paljon, selvisi työsuojeluviranomaisten ulkomaalaisvalvonnassa viime vuonna.

Kaikkiaan työsuojeluviranomaiset tekivät yli 1 500 tarkastusta ja tarkkailivat erityisesti työsuhteen vähimmäisehtojen noudattamista.

Palkkausta valvottiin lähes 600 tarkastuksella ja puutteita havaittiin joka toisella. Eniten ongelmia oli rakennus- ja ravintola-aloilla, peräti 65 prosentissa tarkastetuista työpaikoista.

Useimmiten kyse oli siitä, että peruspalkka oli liian pieni tai erilaisia lisiä ei maksettu tai ne olivat liian pienet. Myös työaika-asiakirjoissa oli paljon puutteita. Siksi palkkauksen oikeellisuutta oli usein vaikea arvioida, kun todellisia tehtyjä työtunteja ei saatu valvonnassa selville.

Palkkatyötä myös yhä useammin naamioidaan yrittäjyydeksi tai niin sanotuksi kevytyrittäjyydeksi, tarkastajat huomasivat.

Joskus työsuhde oli muutettu jopa työntekijän ymmärtämättä toimeksiantosuhteeksi, jonka ehdot kuitenkin vastasivat työsopimuksen ehtoja. Ilmiö näkyi aluehallintoviraston mukaan erityisesti rakennusalalla, mutta myös autokorjaamoissa ja -pesuloissa.

– Työperäisen hyväksikäytön ehkäisemisen näkökulmasta on tärkeää, että ulkomaalaiset työntekijät tietävät oikeutensa työelämässä ja osaavat tarvittaessa pyytää viranomaiselta apua, sanoo tiedotteessa ylitarkastaja Riku Rajamäki Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Työsuojeluviranomainen pyrkiikin yhä enemmän viestimään suoraan ulkomaalaisille työntekijöille ja heitä auttaville tahoille. Viime vuonna työsuojeluviranomainen päivitti Ulkomaalaisena työntekijänä Suomessa -oppaan 14 eri kielelle ja järjesti englanniksi verkkoseminaari työntekijöiden oikeuksista