Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saunooko Poika jälleen viikonloppuna? Nyt puhuu suositun lätkäbiisin tekijä – "Hittibiisiä ei voi suunnitella"

Aikoinaan vaajakoskelaisesta Pasi "Poju" Heinosesta piti tulla jääkiekkoilija. Vaajakosken Pelikaanien kasvatti sai mahdollisuutensa, kun mies nousi pelaamaan Jypin liigamiehistön mukaan.

Samaisessa ryhmässä oli mukana myös muuan puolustaja Jyrki Välivaara. Välivaaran ura huipentui keväällä 2011, kun Suomi voitti maailmanmestaruuden.

Helsingissä kaksikerroksista bussia odotti vanha pelikaveri Heinonen, joka oli buukattu esiintymään toritapahtumaan. Heinonen tunnisti Välivaaran heti.

– Väli! Täällä jälleen, huusi Heinonen vanhalle pelikaverilleen.

Jonkun ajan kuluttua Poju esitti huutavalle yleisölle laulun nimeltä Poika saunoo, joka on noussut nopeasti yhdeksi kaikkien aikojen kiekkobiiseistä Suomessa. Se oli saanut alkunsa aiemmin samana keväänä.

– Tein aiemmin samana keväänä mainosmusiikkia, ja ensin tuli kertosäe. Sitten meni viikonloppu ja seuraavalla viikolla tein säkeistön. Tuli sellainen olo, että tämä pitäisi saada saman kevään liigapelien taustalle, se on niin hyvä biisi. Otin Neloselle yhteyttä ja biisi lähti soimaan niissä lähetyksissä, Poju muistelee.

Pian hän muistaa sanoneensa kaverilleen profeetalliset sanat.

– Olisi hienoa jos Suomi voittaisi joskus maailmanmestaruuden, tämä sopisi niin hyvin sellaiseen.

Kuukausi, ja Poju löysi itsensä Senaatintorin lavalta huutavan juhlakansan edestä.

Poju sanoo hyväksyvänsä, että Poika saunoo on hänen tuotantoaan arvioidessa ikään kuin ikuinen vesileima. Siitä hän ilahtui, että kappale Esson Baariin on nyt vetänyt Spotifyssä 19 miljoonaa striimausta, joten yhden biisin poniksi miestä ei voi mitenkään moittia. Muusikon urakin alkoi jo kauan ennen kun Poika saunoo valmistui.

– Sen muistan, ettei sinä vuonna ollut enää sen maailmanmestaruuden jälkeen vapaa-ajan ongelmia. Vientiä oli niin paljon, että se löi lopulta silmille. Alkoi tulla migreenikohtauksia ja yllättävissä paikoissa. Kerran venereissulla, keikkamatkalla ja kertaalleen kun olimme matkalla Norjassa. Hiljalleen alkoi tulla olo, että vähän pitää nostaa jalkaa kaasulta, Poju muistaa.

Korona-ajan jälkeen on mieluisa laittaa jalka takaisin kaasulle. Poju on jo kysytty MM-kisojen Helsingin Fan Zonelle esiintymään viikonloppuna ja mikäli Suomi voittaa odotetun MM-kullan, esiintymisiä on luvassa enemmänkin aiheen tiimoilta.

– Tässä on tapahtunut niin paljon, joka on laittanut mieltä matalaksi, viimeisimpänä sota Ukrainassa. Monellakin tapaa on hieno päästä takaisin ytimeen, lavoille viihdyttämään ihmisiä.

Mutta ensin täytyy pelata viikonloppu valmiiksi. Pojulla on selvä näkemys siitä, mitä tulee tapahtumaan: päätyyn asti mennään.

– Suomi on tällä hetkellä niin varma sen pelaamisen suhteen. Kun Slovakia meni puolivälierässä johtoon, en ollut yhtään huolissani. Avasin uudestaan television, seurasin meininkiä ja tuumin ettei tässä mitään hätää ole, Poju sanoo.