"Poliisiauton läsnäolo usein rauhoittaa" – koulujen päätösviikonlopun juhlintaa pyritään valvomaan Loviisan seudulla myös pienemmissä kylissä

Itä-Uudenmaan poliisissa koulujen päättäjäisviikonlopusta odotetaan tavanomaista Loviisan seudulla. Koronavuosien vaikutuksista juhlimisintoon on vaikea varmuudella sanoa.

– Varmasti nuorisoa on liikkeellä. Odottavaisin mielin olemme, ylikomisario Jussi Huhtela toteaa.

Ylikomisario kertoo päättäjäisviikonloppua valvovien poliisipartioiden levittäytyvän tasaisesti myös pienempiin kyliin.

– Pyrimme olemaan siellä, missä nuoret kokoontuvat. Poliisiauton läsnäolo usein rauhoittaa ja pystyy ehkäisemään joidenkin riitojen syntymistä.

Ohikulkijoita ylikomisario neuvoo olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä hätänumeroon, jos mikä tahansa havainto huolettaa, on epäselvää tai vaikuttaa levottommalta. Huhtelan mukaan myös vanhempien tai huoltajien on hyvä tietää, missä ja kenen seurassa nuori liikkuu.

Yleensä tapaukset, joihin poliisi puuttuu, ovat sellaisia, että alkoholin vuoksi ollaan liian huonossa kunnossa. Huhtelan mukaan nykynuorten alkoholin käyttö on kuitenkin rauhoittunut.

– Nykynuoret ovat fiksumpia alkoholin kanssa kuin vaikka omassa nuoruudessani. Toivon nuorille kivaa koulujen päätösjuhlaa. Mitä vähemmän alkoholia, sen parempi.

Loviisan kaupungin koordinoiva etsivä nuorisotyöntekijä Samira Al-Far vinkkaa nuoria valmistautumaan koulujen päättäjäisviikonloppuun muun muassa laittamalla puhelimeen jonkin ICE-numeron.

ICE on lyhenne sanoista "In case of emergency" (suomeksi: hätätapauksessa). ICE on tunniste, jonka avulla voidaan löytää hätätilanteeseen joutuneen henkilön kännykän puhelinluettelosta sen henkilön tiedot, jolle hätätapauksesta on ilmoitettava.

Jotkin laitteet käyttävät ICE-henkilöstä suomennosta hätäyhteyshenkilö. ICE-ihmisiä voi valita yhden tai useampia. Ennen puhelimien lukituskoodien yleistymistä yhteyshenkilö ilmaistiin lisäämällä yhteystiedoissa kirjaintunnus ICE henkilön nimen perään.

Suositeltu käyttötapa on lisätä lähiomaisen yhteystietojen yhteyteen aakkostavan nimitiedon eteen kirjaimet ICE. Nykyisin myös useat älypuhelinvalmistajat ovat lisänneet käyttöjärjestelmiinsä mahdollisuuden avata ennalta asetetut hätäyhteystiedot ilman että puhelimen lukitsevaa suojakoodia on avattava.

ICE-koodien tallentamisesta yhteystietoihin ei kuitenkaan ole hyötyä silloin, jos puhelin on lukittu esimerkiksi pin-koodilla, jota pelastuslaitos ei pysty avaamaan. Mikäli puhelinta pitää lukittuna, voi tulostaa erityisen ICE-kortin, jota kannetaan lompakossa.

ICE-määritelmän lähteinä käytetty: Wikipedia, yle.fi, kotiliesi.fi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut