"Sellainen yhden illan kuningasajatus" – Loviisa-oluella tuotantoaan jatkaneiden Kerkkoon Panomiesten mukaan oluen teko on yksinkertaisten miesten laji

Ilari Mäkinen ja Tuomas Kanervala esittelevät kuvaa, jossa on tuore erä Loviisa- ja Hamari-oluita. Porvoolaisen Kerkkoon Panomiesten Loviisa-oluen (Pale Ale) ensimmäinen erä tuli myyntiin vappuna.

Alkuvauhti on ollut mukava ja Loviisa-olutta on tulossa kolmas erä juhannukseksi. Erässä on noin 600 pulloa.

– Näin pystymme paremmin ja tehokkaammin reagoimaan kysyntään. Kesäsää on aina enemmän olutsää, Kanervala toteaa.

Kerkkoon panomiehet (Kanervala, Mäkinen ja Tuomas Tommola) on käsityöläispanimo, joka keskittyy laatuoluiden panemiseen. Vuodesta 2016 alkaen Panomiehet ovat kehitelleet omia oluitaan. Asiakkaiden pyynnöstä toiminta laajeni kaupalliseksi toukokuussa 2021, josta lähtien on lanseerattu myös Kerkkoo (Amber Ale)-, Sannainen (vehnäolut)-, Ilola (kuusenkerkällä ja tähtianiksella maustettu Red Ale)-, Hinthaara (trooppinen IPA)- ja Hamari (APA) -oluet. Syksyllä lisää kyliä saa nimikko-oluitaan.

Etiketeissä on ajatusta ja leikkisyyttä. Esimerkiksi trooppisen Hinthaara-oluen kyljessä apina kiipeilee Porvoon Raatihuoneen katolla. Loviisa-oluessa komeilevat Raatihuone ja Loviisan vaakuna.

Oluen teko on yksinkertaisten miesten laji.

Tuomas Kanervala

– Maku on enemmän karvas kuin maltainen. Parhaimmillaan tämä on nautittuna ruoan kanssa, esimerkiksi terassilla grillatessa – vaikkapa grillipizzan kyljessä, Mäkinen kuvailee.

Panomiehet haluavat aina kokeilla uutta, esimerkiksi varioida humalan määrää. He testailevat, saavat väliin kavereilta koostuvalta ”testaajajoukkueelta” palautetta ja sitten taas testailevat.

Vixenin panimolla Seinäjoella pantua Loviisa-olutta saa Loviisan K- ja S-Marketista, ravintola Localesta ja Degeristä, Café-Restaurant Laivasillalta ja Saltbodanista. Myös porvoolaismarketeissa ja Kerkkoon Kioski&Kahvila Pumppaamossa olutta on myynnissä.

Miehet aloittivat olutharrastuksensa kotitekoisesti 30-litraisella pöntöllä. Pienpanimo- ja artesaanioluisiin erityisellä pieteetillä vihkiytyneiden harrastajien määrä kasvaa vauhdilla liki viininmaistelukulttuurin veroiseksi.

– Oluen teko on yksinkertaisten miesten laji, Kanervala lausahtaa hymyillen.

Oluen tekemisessä pääsee miesten mukaan helposti alkuun keittolevyllä ja kattilalla. Käymistä edeltävät vaiheet mäskäys ja keittäminen vievät vajaan työpäivän verran. Maltaissa ei myöskään ole yhtä isoja eroja kuin viinirypäleiden välillä.

Porvoolaiset antavat kiitosta loviisalaispanimo Malmgårdin suuntaan.

– Malmgård on näyttänyt mallia, miten asioita voi myös tehdä, nämä vihkiytyneet olutharrastajat toteavat.

Kerkkoon Panomiehillä on pilkettä silmäkulmassa, kun toimittaja uskaltaa udella yhtiön nimen alkuperäisideaa.

– Sellainen yhden illan kuningasajatus. Pelkkä ”Panomiehet” ei olisi käynyt.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut