Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taivaan tulet loimuavat Lapinjärven kesäteatterissa: Wasargårdissa nähdään heinäkuussa vahva draamanäytelmä pohjoisen ihmisistä, isästä ja tyttärestä

Wasargårdista Lapinjärvellä kehkeytyy tänä kesänä pohjoinen Kemijärvi. Timo Parvelan ja Kari Väänäsen käsikirjoittaman näytelmän Taivaan tulet on dramatisoinut Jari Luolamaa ja se saa ensi-iltansa 6. heinäkuuta, viimeinkin. Harjoitukset kun alkoivat jo kesällä 2020, mutta korona määräsi tahdin ja näyttelijöitäkin vaihtui.

Mukana on komeasti 18 harrastajanäyttelijää. Teatteriohjaaja Piia Kleimolalla on myös rooli näytelmässä, jossa seurataan nuoren poliisin, Rauni Väänäsen, sopeutumista synnyinpaikkakunnalleen. Hän palaa sinne etelästä muistisairaan isänsä vuoksi.

– Minua kiehtoi näytelmän hulluus ja samanaikainen voimakas draama, isän ja tyttären tematiikka, Kleimola sanoo.

Erkki ja Aimo puhuvat naisista. Baarissa tapellaan ja lauletaan. Aikuinen nainen vaihtuu Popedan Ukkometsoon, roisi huumori herkkiin hetkiin.

Kiehtoi näytelmän samanaikainen hulluus ja voimakas draama.

Ohjaaja Piia Kleimola.

Kylillä kiertää juoruja kuin revontulia, viina virtaa ja luoditkin lentävät. Pian etsitään kadonnutta lasta. Kohtauksissa ruoditaan tapahtunutta Nomani-baarissa, myrkkyviinasta on kuulustelu sairaalassa ja isän vointi puntarissa poliisiasemalla. Tapahtumien soljuessa lempikin leimahtaa.

Suositun televisiosarjan pohjalta tehty kesäteatteriesitys on aivan omanlaisensa onnistuneen ohjauksen ja roolituksen ansiosta. Näytelmäharrastajat ovat löytäneet hahmonsa ja asettuneet osiinsa väkevässä tarinassa.

Raunia esittää loviisalainen Mirka Lindfors ja Pekka-isää valkealalainen Jukka Junnola. Poliisipäällikkö Junnin roolissa on iittiläinen Jani Kytösaho, lääkäri Erkki Viherkoskea puolestaan esittää loviisalainen Arto Järvinen, ja konstaapeli Aimo Peltoniemeä korialainen Joonas Wirtanen.

Lapinjärven kesäteatteri vaihtoi paikan Hotelli Hanhen rannasta Wasargårdin nuorisoseurantalon niemirantaan. Vasarankylän yhteismaalle rakennetaan kesäkuussa näyttämö lavasteineen ja katsomo siirrettävillä rakenteilla, jotka kunta päätti vuokrata.

Kesäteatterin puheenjohtajan, lapinjärveläisen Titta Väkevän mukaan he halusivat kääntää painopistettä uudella paikalla ja ohjaajavalinnalla. Näytelmä valikoitui yhteistuumin, ja Piia Kleimolan myötävaikutuksella rooleihin löytyi juuri sopivat näyttelijät Lapinjärveltä, Loviisasta ja Kymenlaakson puolelta.

Wasargårdin rantaan syntyi 1960-luvulla tekoniemi, josta tulee nyt kesäteatterialue. Se toimi 1980-luvulla tivolikenttänä ja lippusalot venerannassa ovat muisto kansallisesta veteraanijuhlasta.

– Olemme koettaneet varjella tätä, ettei rantaluonto häiriintyisi, mutta kesäteatterin myötä saamme tänne hieman eloa. Pidämme puffettia esitysten aikana, ja toivottavasti tämä tuo meille myös uusia ihmisiä yhdistykseen. Syksyllä on taas kalakeittoilta ja rantaongintakilpailu, puheenjohtaja Gun Wallén Ungdomsföreningen Framåtista mainitsee.

Yhdistys vuokraa nuorisoseurantalon tiloja tarpeen mukaan. Saliin mahtuu 380 henkilöä ja lisäksi on kahvio, hyvin varusteltu keittiö ja kellarissa klubihuone biljardipöytineen ja sauna.