Kirjakassien Satupassin lukukaverit kettu ja orava seikkailevat myös Loviisan ja Lapinjärven kirjastoissa – neuvolan ja kirjaston yhteistyöllä lisätään lukuintoa lapsiperheissä

Lapsiperheille aletaan toukokuussa jakaa kirjakasseja neuvolakäynnin yhteydessä Loviisassa ja Lapinjärvellä.

Kirjakassi sisältää kirjalahjan lisäksi tietoa alueen kirjastopalveluista, muista palveluista sekä tietenkin lukemisen merkityksestä.

Etelä-Suomen Aluehallintoviraston myöntämän avustuksen turvin Loviisan kirjastossa on yhteistyössä Lapinjärven kirjaston kanssa suunniteltu ja toteutettu monipuolinen paketti tukemaan perheiden lukuinnostusta.

Loviisan kirjasto on yhteistyössä Lapinjärven kirjaston kanssa toteuttanut lukutaitohankkeen ”Kiitos kun luet lapselle – Lukuintoa neuvolaikäisille”. Hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta ja edistää lukuintoa osallistumalla lapsiperheiden arkeen jo neuvolakäynnin yhteydessä.

Satutunnit ja pop-up -kirjasto jäävät pysyväksi yhteistyömalliksi kirjaston ja neuvolan välille.

Rebecka Asikainen

Pohja lukutaidolle luodaan jo varhaislapsuudessa, ja vanhempien merkitys lukutaidolle on ratkaisevin tekijä ennen kuin lapsi itse osaa lukea.

– Kiitos kun luet lapselle -materiaalit kannustavat lempeästi ja rennosti vanhempia antamaan aikaa pienillekin luku- tai loruhetkille. Ne ovat koko perheen yhteistä, kullanarvoista laatuaikaa. Moni vanhempi saattaa myös ilahtua tiedosta, että iltasadun kuullut lapsi nukkuu pidemmät yöunet, kertoo hankekoordinaattori Jaana Laaksonen.

Sen lisäksi että perheitä kannustetaan lukemaan ja loruttelemaan yhdessä kotona, halutaan kirjakassilla muistuttaa, että kirjasto on turvallinen ja ilmainen tila, johon kaikki ovat tervetulleita. Lastenosastolla voi rauhassa viettää aikaa, eikä aina tarvitse lainata.

– Kirjakasseista löytyykin esimerkiksi Satupassi, jonka lukukaverit kettu ja orava seikkailevat myös Loviisan ja Lapinjärven kirjastoissa. Satupassia ei tarvitse suorittaa lukemalla juuri tiettyjä kirjoja, vaan se on suunniteltu lapsen omia kiinnostuksen kohteita tukevaksi, kertoo Satupassin ideoinut Lapinjärven kirjaston johtaja Hanna Lindroos.

Myös neuvolan henkilökuntaa on kuultu sekä valtakunnallisesti että paikallisesti. Lukukeskuksen teettämässä vaikuttavuustutkimuksessa haastateltiin neuvolassa työskenteleviä terveydenhoitajia ja lähes kaikki kaipasivat perheille jaettavia, innostavia materiaaleja kannustamaan vanhempia lukemaan lapsille.

Loviisassa oltiin samoilla linjoilla, ja lisäksi yhdessä ideoitiin pop-up -kirjasto satutunnilla neuvolan tiloihin.

– Satutunnit ja pop-up -kirjasto jäävät pysyväksi yhteistyömalliksi kirjaston ja neuvolan välille, huomauttaa hankkeeseen asiantuntijuuttaan antanut kirjastonhoitaja Rebecka Asikainen.

Lukeminen

Kun luet lapselle...

...lapsen sanavarasto moninkertaistuu.

...lapsi oppii koulussa paremmin.

...lapsi kasvaa itsevarmemmaksi ja pärjää paremmin porukassa.

...iltasadun kuullut lapsi nukkuu pidemmät yöunet.

...lapsesta kasvaa parempi keskustelija ja kotona jutellaan enemmän.

...lapsi, jolle luetaan, lukee myös aikuisena.

...yhteiset lukuhetket ovat koko perheen laatuaikaa!

Lähde: Lukukeskus

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut