Katso kuvat: Onko tässä tuleva Loviisanleivos-voittaja? – "Maku räjähtelee suussa"

Ruokapalvelupäällikkö Annika Kuusimurto ja museointendentti Ulrika Rosendahl istahtavat pöydän ääreen Lovisavikens skolan avarassa ruokasalissa. Ikkunasta avautuu maisema Kuningattarenrantaan. Pöydällä komeilee toinen toistaan komeampia leivoksia, kuningatarmaisia unelmia, joista yksi kruunataan Loviisanleivokseksi lauantain finaalissa Komendantintalolla.

Kuusimurron ja Rosendahlin tehtävänä on maistella leivokset ja pisteyttää ne muun muassa maun, visuaalisuuden ja kuningatarmaisuuden perusteella – ja tietenkin Loviisa-teeman näkyminen leivoksesta on olennaista.

– Vaikea valinta oli. Maku ja visuaalisuus ratkaisivat minulla, Kuusimurto toteaa pisteytysurakan jälkeen.

– Myös Loviisan historia tuli hienosti esille finaaliin jatkaneista leivoksista, Rosendahl jatkaa.

Finalistileivokset olivat leiponeet Arla Aaltonen, Kirsikka Hoppula ja Roberta Roo. Semifinaalista jatkaneissa leivoksissa yhdessä maistui lemon curd, vadelma ja italialainen marenki. Toinen, runebergintorttua muodoltaan muistuttanut sokerimassakruunulla koristeltu vaaleanpunainen Raatihuoneen leivos piti sisällään puolukkatäytettä ja kinuskisydämen. Kolmannessa yhdistyivät manteli, sitruunalikööri ja sitruunan kuori.

Hankkeen koordinaattori Nina Wiklund oli torstaina täynnä kuplivaa innostusta ja positiivista jännitystä.

– Minulla on unelma siitä, että Loviisanleivoksesta tulisi kansallinen, mahdollisesti myös kansainvälinen herkku. Sitä tulee olemaan myynnissä paikallisissa kahviloissa ja toivottavasti sitä tullaan leipomaan kotien juhliin. Tulemme julkaisemaan reseptin. Toivomme myös, että leivos näkyisi kaupungin edustustilaisuuksissa. Kyllä tästä haastaja runebergintortulle löytyy, Wiklund hehkuttaa.

Wiklund kertoo kuulleensa, että myös Turulla on oma leivoksensa.

– Turku-leivos on sellainen laskiaispullan näköinen pulla – siis pulla! Kuningatar Loviisan mies kuoli syötyään 18 pullaa. Meidän Loviisanleivostamme ei tarvitse lanseerata. Vapise Turku!, Wiklund naurahtaa.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut