Lager-olutta juo yli 90 prosenttia maailman ihmisistä. Saariston oma Skäriöl on kuitenkin tarjolla vain niille, jotka liikkuvat saaristossa Porvoossa ja Loviisassa.
Skäriölin julkistamistilaisuus pidettiin keskiviikkona Kråkö Bryggerissä Porvoossa.
Idean omasta saaristolaisoluesta sai jo vuosia sitten Kabböle Cafén Michael Eriksson.
Eriksson on aiemmin pyörittänyt kahta ravintolaa Helsingissä. Silloin erilaisia oluita oli tarjolla seitsemisenkymmentä.
– Ajatus on ollut takaraivossa, Mats Kajander Emäsalon Gulfilta muisteli ja totesi, että uusi olut näyttää mukavan kotitekoiselta, heimlaga.
Skäriölin nelikkoon kuuluvat lisäksi Benita Weckströmin Benitas café ja Erika Englundin Söderby boden Pellingissä.
Etiketin mukaan ei merellä kannata ajella.
Skäriölin etiketin suunnitteli Kajanderin 25-vuotias Kashira-tytär.
Etiketti onkin oma lukunsa, hauska kompa, jota voi pilke silmäkulmassa ratkoa. Saaristo nimittäin näyttää "kartassa" hieman erikoiselta, se muistuttaa enemmänkin Pohjois-Norjan karttaa. Arvoitus kuitenkin ratkeaa, kun pulloa kallistaa.
– Pullon etiketin mukaan ei merellä kannata ajella, Eriksson nauroi.
Skäriöl on pantu Kråkö Bryggerissä.
– Lager on taas nousussa, Kråkö Bryggerin Robert Hägg kertoi.
– Se on oikea koko kansan kesäolut. Yleis-lager sopii terassille, saunajuomaksi ja ruokajuomaksi.
Sekä Eriksson että Hägg ovat yhtä mieltä siitä, että kiinnostus eri oluihin on lisääntynyt. Kiinnostuksen kasvu näkyy muun muassa siinä, että olutkerhoja on viime vuosina perustettu lukuisia.
Skäriölissä on prosentteja 5,5 ja se on gluteeniton.
Kråkö Bryggerissä on sen nyt kaksi vuotta kestäneen toiminnan aikana tehty 24 erilaista olutta. Niistä 16 löytyy panimon omasta valikoimasta, loput ovat asiakkaille valmistettuja erikoisoluita.
Uusinta on Dream-sarja, jonka olut Sparkling Dream julkistettiin vapuksi. Se on Berliner Weiss -tyyppinen, skumppamainen olut. Tällä viikolla julkistettiin New England ipa -tyyppinen Tropical Dream. Sarjan ensimmäinen olut oli tumma Choco Dream.
Häggin mukaan Tropicalin hedelmäisyys tulee humalasta.
Kråkö Bryggerissä oluita syntyy vain neljästä raaka-aineesta: vedestä, maltaasta, humalasta ja hiivasta.
Hägg kertoi, että panimo on lisäämässä tankkikapasiteettiaan.