Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kappelinpuistosta aiotaan kaataa 15 puuta vuotavien viemärilinjojen uusimisen takia

Eri vaihtoehtoja harkittu ja vanhan viemärin uusimiseen päädytty. Korjauksen lupamenettely on kesken.

Loviisan keskustassa sijaitsevasta Kappelinpuistosta aiotaan nopealla aikataululla kaataa yhteensä 15 suurta puuta. Puut halutaan kaataa, koska puiden juuret sijaitsevat vuonna 1937 rakennetun pääviemärilinjan päällä, ja ovat täyttäneet sekä tukkineet viemäriputkiston pahoin.

Loviisan kaupungin vesiliikelaitoksen johtajan Markku Paakkarisen mukaan tammikuun 2022 lopulla havaittiin viemärilinjan vuoto Kappelinpuistossa.

– Kappelinpuistoon oli tehty hiihtolatu, ja käyttäjät olivat huomanneet, että pintaan oli tullut tummaa töhnää, josta kävi ilmi, että jätevesiviemärissä oli iso vuoto, Paakkarinen kuvaili.

Syyksi todettiin Itäisen Tullikadun puoleisen pääviemärilinjan täydellinen tukkeutuminen, joka padotti linjaa virtaussuunnassa ylöspäin. Kyseessä oleva pääviemäri johtaa Loviisan kaupunkitaajaman koko läntisen osan jätevedet keskustan läpi eteenpäin, eli se on elintärkeä osa kaupungin jätevesiverkostoa.

Vanha viemäriputki 500 millimetrin paksuinen betoninen linja, joka on kauttaaltaan huonokuntoinen.

– Vuodon sattuessa talvi oli kovimmillaan, pakkasta ja lunta oli reilusti. Koska pikaiset korjaustoimet kaivamalla olivat mahdottomat, päädyttiin tilapäisratkaisuun, jossa pintavetona ohitettiin yksi kaivoväli pumppaamalla. Ratkaisu on toiminut, mutta on toiminnaltaan haavoittuva eikä voi jäädä pitempään paikalleen, Paakkarinen kertoi.

Nykyisen pääviemärilinjan paikalle vesiliikelaitos ehdottaa nyt rakennettavaksi uuden viemäriputken. Se olisi 400 millimetrin paksuinen muoviputki. Puiden juuret ovat Paakkarisen mukaan täyttäneet 1937 asennetun putkiston, kun puita on kasvanut suoraan viemärilinjan päälle tai välittömään läheisyyteen. Suurin osa puista on nuorempia kuin viemäriputki.

– Näin ollen saneeraustyön arvioidaan vaativan noin 15 puun kaatoa linjan päältä ja läheisyydestä. Töiden aloittaminen vaatii vielä rakennusvalvonnan hyväksynnän ja Museoviraston tutkimusluvan, Paakkarinen sanoi.

Rakennusvalvonta kuulutti maisematyölupahakemuksen 3.5.2022, ja se on esillä kolmen viikon ajan.

– Lupahakemus on sisällä, mutta eihän se satavarmaa ole, että se myönnetään, mutta toivon, että päästään nopeasti liikkeelle, Paakkarinen pohti.

Paakkarisen mukaan työryhmä tutki erilaisia vaihtoehtoja tilanteen korjaamiseksi, ja päätyi siihen, että nykyisen linjan paikalle vaihdetaan uusi putki.

– Kokonaan uuden linjan rakentamista esimerkiksi kadun alle harkittiin, mutta Seurahuonetta vastapäätä olevan kadunkulman kulma kaivo sijaitsee 4,5 metrin syvyydessä eli katuja olisi pitänyt kaivaa auki sille syvyydelle saakka. Se olisi valtavasti suurempi ja kalliimpi savotta, Paakkarinen arvioi.

– Paikalle pitäisi lisäksi rakentaa pumppaamo, mistä olisi aiheutunut hajuhaittariski keskellä kaupunkia, Paakkarinen sanoi.

Toisena perusteena on Paakkarisen mukaan se, että arkeologisesti arvokkaalla alueella on perusteltua kaivaa jo ennen rikottuun maaperään, jolloin arkeologinen valvonta on kevyempää.

– Olemme sopineet Mikroliitti Oy:n kanssa, että he hakevat Museovirastolta tutkimusluvan työmaata varten ja hoitavat tarvittavan valvonnan ja raportoinnin. Työtä ei tulla aloittamaan ennen tutkimuslupapäätöstä, Paakkarinen kertoi..

– Kolmantena perusteena on se, että kyseessä olevalle linjavälille on kytketty useita taloliitoksia, jotka pitää myös jatkossa saada toimimaan, Paakkarinen luetteli.

Työmaa-alue käsittäisi käytännössä puistolammikon lähes koko eteläpuolisen alueen. Aikataulullisesti saneeraushanke on kiireellinen. Työ on Paakkarisen mukaan tehtävä sulan maan aikaan ja siten, että jälkityöt, kuten nurmikon ja uusien puiden istutus, voidaan tehdä ennen talven tuloa. Tavoitteena on, että asuntomessujen aikaan kesällä 2023 alue olisi jälleen käyttökunnossa.

Loviisan kaupunginpuutarhuri Mona Bäckman kommentoi varovaisesti puiston puiden kaatoaikeita.

– Se on valtavan valitettavaa, mutta pitäähän viemäri tietenkin korjata, mutta onko tämä sitten ainoa mahdollinen ja oikea tapa tehdä se, en tiedä, Bäckman pohti.

Kartta kappelinpuistosta