Energia | STUK hyväksyi Fortumin tekemän arvion, että Loviisan ydinreaktoreiden käyttö on turvallista

Loviisan ydinvoimalaitos täyttää Säteilyturvakeskuksen tänään, 29.4.2022 tekemän päätöksen mukaan vaadittavat turvallisuusvaatimukset ja Fortum Power and Heat Oy voi jatkaa laitosyksiköiden käyttöä. STUK kertoi päätöksestä tiedotteessaan.

Säteilyturvakeskuksen päätös koskee Loviisan ydinvoimalaitoksen voimassa olevia käyttölupia. Laitoksen ykkösyksikön voimassa oleva käyttölupa päättyy vuonna 2027 ja kakkosyksikön vuonna 2030. Fortum Power and Heat Oy (Fortum) on hakenut ydinvoimalaitokselle myös käyttöluvan jatkoa. Sitä koskevan lausunnon STUK antaa myöhemmin.

STUK toteaa, että Fortumin tekemä turvallisuusarvio on kattava.

– Arvio osoittaa, että laitosten turvallisuudesta on huolehdittu ja että niiden käyttöä voidaan jatkaa. Loviisan ydinvoimalaitoksella on ollut tavoitteena laitosturvallisuuden jatkuva parantaminen. Fortum on uusinut ydinvoimalaitosta huomattavassa määrin sekä toteuttanut laitoksen laitteille, järjestelmille ja rakenteille mittavia muutostöitä turvallisuuden parantamiseksi, tiedotti STUK.

STUKin päätöksessä todetaan lisäksi, että määräaikaisen turvallisuusarvioinnin yhteydessä toimitettujen aineistojen perusteella Fortum on sitoutunut jatkamaan työtä laitoksen turvallisuuden parantamiseksi ydinenergialain edellyttämällä tavalla. STUKin päätöksen liitteenä on Ydinturvallisuusneuvottelukunnan (YTN) lausunto. YTN on valtioneuvoston ydinenergian käytön turvallisuutta koskevien asioiden valmistavaa käsittelyä varten nimittämä alan asiantuntijoista koostuva neuvottelukunta.

– Lausunnossaan YTN toteaa, että STUKin turvallisuusarviossa on käsitelty Fortumin toimittama turvallisuusarvioaineisto asiantuntevasti ja huolellisesti ydin- ja säteilyturvallisuutta koskevan säännöstön vaatimuksia vasten. Neuvottelukunta yhtyy STUKin turvallisuusarviosta tekemiin johtopäätöksiin, STUK tiedotti perjantaina.

Fortum suunnittelee jatkavansa Loviisan ydinvoimalaitoksen käyttöä vielä nykyisten käyttölupien umpeuduttua. Se on hakenut valtioneuvostolta käyttölupaa ydinvoimalaitokselle vuoden 2050 loppuun saakka. Ydinpolttoaine- ja ydinjätehuollon kannalta tarpeellisia rakennuksia ja varastoja koskevaa lupaa se on hakenut vuoden 2090 loppuun saakka. Lupahakemukset Fortum jätti 18.3.2022.

Näitä lupahakemuksia STUKin tänään tekemä päätös ei koske. Työ- ja elinkeinoministeriö on pyytänyt STUKilta niistä lausuntoa tämän vuoden loppuun mennessä.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut