Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oletko 25-, 45- tai 65-vuotias? Muista ottaa tehosterokotus, joka suojaa kivuliaasti tappavalta sairaudelta

Lapsena saatu jäykkäkouristusrokotus ei suojaa koko elämää, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Suomalaiset huolehtivat tehosterokotuksista hyvin, mutta silti Suomessa todetaan vuosittain 1–2 jäykkäkouristustapausta.

Jäykkäkouristus johtaa hoitamattomana kuolemaan ja hoidetuistakin potilaista jopa joka viides menehtyy. Tauti aiheuttaa kivuliaita lihaskouristuksia.

Jäykkäkouristuksen eli tetanuksen aiheuttaa clostridium tetani -bakteeri, jota esiintyy yleisesti maaperässä ja eläinten suolistossa. Tartunnan voi saada esimerkiksi haavan, rikkoutuneen ihon tai eläimen pureman kautta. Rokotus suojaa taudilta hyvin.

THL antaa tiedotteessaan hyvän muistisäännön: tetanusrokotus pitäisi käydä ottamassa 25-, 45- ja 65-vuotiaana. Sen jälkeen rokotus pitäisi ottaa 10 vuoden välein.

– Tapaturmatilanteissa arvioidaan aina jäykkäkouristusriski. Jos haava on esimerkiksi suuri tai likainen ja edellisestä jäykkäkouristusrokotuksesta on yli 10 vuotta aikaa, annetaan tehosterokotus, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku tiedotteessa.

THL muistuttaa, että taudilta voi suojautua ainoastaan ottamalla rokotuksen itse. Jäykkäkouristus ei tartu ihmisestä toiseen, joten riski saada tartunta ei riipu lainkaan siitä, onko muut rokotettu vai ei.

Jäykkäkouristusrokotus on Suomessa maksuton ja sen saa terveyskeskuksesta.